De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este motivul pentru care Timişoara este denumit „oraşul trandafirilor”!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Datare: sfârşitul secolului al XIX-lea
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: nu
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Rozelor se află în centrul oraşului Timişoara şi reprezintă un simbol timişorean, fiind motivaţia pentru denumirile „Oraş al parcurilor” sau „Oraş al trandafirilor”. Spaţiul este de o rară frumuseţe, fiind amenajat cu o sumedenie de trandafiri ce oferă timişorenilor un loc de relaxare şi de recreere.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, aici se începeau lucrările pentru realizarea unei vaste grădini publice, iniţiatorii proiectului fiind Wilhelm Mühle şi Wenceslas Franz Niemitz. Aceştia erau recunoscuţi ca arhitecţi peisagişti şi cultivatori de plante ornamentale, pe care le cultivau în Timişoara şi le exportau în întreaga Europa, în ţări precum Austria sau Ungaria. Ei au fost cei care au întocmit planurile şi au demarat proiectul amenajării Grădinii Regale de Trandafiri din Timişoara.
Iniţial, parcul a fost amenajat în 1891, însă a fost distrus în timpul celor două războaie mondiale. Actualul parc a fost amenajat în 1928 de către familia col. I. Sâmbeteanu, planurile fiind întocmite de Arpad Mühle, fiul lui Wilhelm Mühle. Tot în perioada interbelică, parcul a primit denumirea de rozariu şi, întrucât se întindea pe o suprafaţă de 25.000 mp, era cel mai mare rozariu din sud-estul Europei.
În perioada interbelică, rozariul conţinea 1200 de specii de trandafiri, multe dintre ele rarităţi sau noutăţi pe plan mondial. După ce în perioada celui de-al Doilea Război Mondial parcul este distrus, soiurile de trandafiri pierduţi sunt înlocuite cu exemplare din producţia locală sau au fost importate. În anul 1965, în parc se fac noi plantaţii şi toate speciile sunt indexate într-un catalog.
În partea sudică, pe malul canalului Bega, creşte un număr impresionant de sălcii. Tot în interiorul parcului există Teatrul de Vară, unde sunt organizate numeroase festivaluri în aer liber, precum Festivalul Inimilor (iulie), Festivalul de Opera şi Operetă (august), Ruga Timişoarei (septembrie). În fiecare ultimă zi de joi din luna mai se sărbătoreşte Ziua Trandafirului.
Parcul se poate vizita oricând de marţi până duminică, în intervalul 8:00-22:00, noaptea şi luni fiind închis.
Orar de vizită |
Luni: Închis Marţi – Duminică: 8:00 – 22:00 |
Date de contact: Strada Academician Alexandru Borza, Timişoara, Judeţ Timiş. |