De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un spaţiu propice pentru momentele de relaxare, într-un spaţiu verde cu arbori seculari!
- Este în Macea, Județ Arad
- Datare: 1724
- Bilet intrare: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Dendrologic din Macea, respectiv Grădina Botanică, se află în localitatea omonimă, judeţul Arad. Localitatea este situată în nordul oraşului Arad, la o distanţă de 23 km, accesibilă prin drumul judeţean DJ709B.
Grădina Botanică Universitară Macea reprezintă un important centru didactic şi de cercetare pentru facultăţile de profil ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Parcul are o suprafaţă de 21.5 hectare şi nu există atestări documentare cu privire la momentul amenajării acestuia. Se consideră că odată cu construirea conacului nobiliar la iniţiativa lui Mihai Cernovici, după 1724, au început şi lucrările de amenajare ale grădinii.
Grădina Botanică Macea, statut primit în 1994, este membră a Asociaţiei Grădinilor Botanice din România. Aici există peste 2000 de specii de arbori şi arbuşti şi aproximativ 500 de specii ierboase de diverse tipuri. În parc predonimă speciile lemnoase. Grădina cuprinde trei sectoare distincte. Primul sector, cu o suprafaţă de 10 hectare, cuprinde amenajări destinate publicului larg. Cel de-al doilea sector are o suprafaţă de 3,5 hectare şi cuprinde specii de mare valoare ştiinţifică; acest sector poate fi vizitat numai de către grupuri, însoţite de un ghid. Al treilea sector se întinde pe o suprafaţă de 8 hectare şi cuprinde specii lemnoase forestiere, dintre care majoritatea fiind reprezentate de stejar, salcâm, arţar etc.
De la începutul secolului al XX-lea datează două exemplare femele de arborele pagodelor (Ginkgo biloba L.), şapte exemplare de castan porcesc (Aesculus hippocastanum L.) şi unsprezece de platan (Platanus x acerifolia (Ait.)Wild).
În parc sunt expuse şi câteva busturi: bustul lui Vasile Goldiş, mentorul spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, maiestuoasa statuie a lui Mihai Eminescu realizată de sculptorul Pavel Mercea, precum şi alte şase busturi ale poeţilor ardeleni şi monumentul „Gelu, Glad şi Menumorut”.
Intrarea în grădina este dominată de prezenţa unui exemplar de stejar de peste 300 de ani, denumit simbolic „Stejarul Unirii” în iunie 2003. În acest spaţiu este amenajat şi Muzeul Botanic al Grădinii, în fostul pavilion de vânătoare de lângă castel. Expoziţia prezintă un herbar, colecţia de Myxomicete, colecţia de seminţe, colecţia de conuri, tulpini şi ramuri în secţiuni, fragmente de rădăcini şi tulpini de diferite forme, tulpini deformate, colecţie de ramuri cu spini, colecţie de cuiburi, fotografii cu păsări, tablouri cu diferite plante etc.
Preț intrare |
Adulţi – 2 RON |
Date de contact: Macea, judeţ Arad, nr. telefon: 0257.53598. |