- Este în Bucureşti, judet Bucureşti
- Construit în 1936
- Deschis numai la anumite evenimente sau perioade.
Palatul, proiectat în 1930, într-o combinație de stil maur și brâncovenesc, a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Palatul Elisabeta este acum locuința din București a Regelui Mihai al României…
- Autor: arhitectul Corneliu M. Marcu
- Cod monument Istoric:
- Condiţii de vizitare: parţială, grup, restricţionată
Palatul Elisabeta a fost construit de către arhitectul Corneliu M. Marcu şi inaugurat în 1937. Edificiul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc. După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, la 24 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în palatul Elisabeta. Într-unul dintre saloanele de la etaj, Regele Mihai a fost forțat să abdice, la 30 decembrie 1947 şi a pornit, în scurt timp, în exil. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui, în 1948.
Palatul a servit ca resedinţă de protocol de stat, iar, după revoluţie, a fost hotel și restaurant. În 2001, Palatul Elisabeta i s-a oferit Regelui Mihai, ca resedinţă oficială permanentă, în calitate de fost şef de Stat.
Acesta a fost pasul pentru ca locul să-şi recupereze faima, să semnifice „centrul regalităţii de astăzi”. Îşi defineşte această identitate găzduind evenimente, întâlniri, dinee, mese rotunde, interviuri, care aduc împreună personalităţi ale sectorului public, artistic şi cultural, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile, ai comunităţilor regionale. Spaţiile în care au loc aceste evenimente sunt Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu bârne şi Sufrageria mare. Oaspeţilor le sunt prezentate operele artiştilor români contemporani din Galeria de Artă.
Tot aici sunt primiţi şi membrii Familiilor Regale europene care vin să viziteze Bucureştiul, la invitaţia Principesei Margareta şi a Principelui Radu.
Palatul mai are, pe lângă spaţiile private ale Familiei Regale, şi spaţiile publice destinate evenimentelor, birourile administrației (Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I), Secretariatul Regal, Birourile de Protocol şi de Presă. Până în anul 2008, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, demnitate pe care Principele Radu a exercitat-o timp de şase ani, a avut sediul tot la Palatul Elisabeta. De aici sunt gestionate sutele de angajamente publice, proprietăţile şi proiectele de dezvoltare ale Familiei Regale.
Date de contact: Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 28, Intr. Româneşti, sector 1, municipiul BUCUREŞTI. Telefon: 021.319.09.72 (Luni – Vineri, între orele 09:00 – 13:00 şi 13:30 – 17.30)