- Este în judeţul Braşov
- între Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Zona Bran-Moeciu este un loc unde nu te vei plictisi deloc şi care te va încânta cu frumuseţea peisajelor, cu tradiţiile, meşteşugurile şi numărul impresionat al atracţiilor turistice…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: cu echipament pentru sporturi şi drumeţii montane, pe tot parcursul anului.
Aria turistică se află între Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului, beneficiind astfel de un peisaj bogat şi pe alocuri sălbatic. Zona Bran-Moeciu este împresurată cu nenumărate vestigii istorice, printre care şi Cetatea Râşnovului, ce se alătură atracţiilor turistice din Munţii Bucegi, Munţii Piatra Craiului, Cheile Râşnoavei sau Peştera Dâmbovicioara. Moeciu de Jos se află în judeţul Braşov, la 30 de km de municipiul cu acelaşi nume, la 25 de km de Predeal şi la 8 km de Castelul Bran.
Aici locuiesc oameni primitori, vei găsi stâne, peisaje incredibile, case cu arhitectură deosebită şi, aşa cum am menţionat la început, un număr impresionant de atracţii turistice.
Printre acestea se numără Castelul Bran, vizitat atât de turişti români, cât şi de cei străini, care cred că îl vor întâlni aici pe temutul Dracula. În apropiere de castel se află Muzeul Satului Brănean, ridicat în aer liber şi care valorifică tradiţiile din zonă. Aici vei găsi amenajate gospodării ţărăneşti şi stâni specifice zonei Bran-Moeciu.
Un alt muzeu demn de atenţia ta este Vama Branului, care aduce aminte de faptul că zona descrisă era punct de trecere între vechile provincii româneşti, Transilvania şi Ţara Românească. În muzeu sunt expuse vechi unităţi de măsură şi unelte folosite, în trecut, de vameşi pentru taxarea negustorilor care treceau vama prin Pasul Bran.
Înarmează-te cu răbdare fiindcă în aria Bran-Moeciu mai există şi alte obiective turistice, precum: Cheile şi Peştera Dâmbovicioarei, abrupte, dar interesant de străbătut, Stâncile din Cheile Grădiştei, Cheile Moeciului, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Parcul Naţional Piatra Craiului şi Masivul Iezer-Păpuşa.
Foarte aproape se află şi Cetatea Râşnov, iar la doi paşi regăseşti Masivul Bucegi. În jurul lui, ca o serie de diverticule, se întâlnesc staţiuni de recreere.
Spectaculoasă este şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, situată la mare altitudine (1800 m) şi construită din piatră de râu. Totodată, dacă ajungi în zonă, cercetează şi Vârful „Bisericuţa”, situat între văile Popii şi Bângăleasa, un loc belvedere care te va face să te simţi stăpânul lumii.
Există trasee şi locuri amenajate pentru sporturi montane: alpinism (cel mai bun acces spre Bucegi), ski (Poiana Braşov, Bran, Predeal, Buşteni, Cheile Gradiştei), mountain biking, bunjee jumping (la Cheile Râşnoavei), motorcross, plimbări cu ATV-ul.
În această zonă turistică vei putea descoperi tradiţii şi obiceiuri, ca târguri de vară, meşteşuguri (sculptură în lemn, măşti şi păpuşi, icoane pe sticlă), gastronomie locală, aici fiind preparate produse delicioase: brânză de burduf, brânză în coajă de brad, bulz ciobănesc, slăninuţă, pastramă şi cârnaţi de oaie.
Căi de acces:
din Braşov:
Braşov – Cristian – Râşnov – Tohan – Bran – Moeciu.
din Bucureşti:
Bucureşti – Ploieşti – Sinaia – Predeal – Râşnov – Bran – Moeciu