- Este în Luna Şes, Județul Satu Mare
- Unitate geografică: Munţii Oaş
- Altitudine: 500 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Luna Şes este un punct ideal pentru recreere, agrement şi turism montan de ani de zile, iar acum este o staţiune în curs de dezvoltare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara sau iarna
Luna Şes, de aproximativ 250 ha, se situează în vecinătatea vârfului Pietroasa (1201 m) şi a Muntelui Mic (1013 m), într-o vale (căldare vulcanică) ferită de vânturi, cu un climat blând.
Staţiunea este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă. În anii ’80, a fost defrişată o fâşie pe partea nordică a Vârfului Pietroasa, având o diferenţă de nivel de 560 m. Aceste condiţii asigură păstraea zăpenii mai mult decât în alte zone (Mogoşa, Borşa), cu cel puţin două săptămâni. Pârtia are o lungime de 1.8 km, însă există şi alte două pârtii mai mici, pentru începători. Există şi un telescaun.
Staţiunea include mult mai multe locuri şi posibilităţi de prtrecere a timpului liber, printre care un teren de golf, pistă de motocros, centru de echitaţie.
Luna Şes este într-o poziţie foarte bună, la o distanţă mică de oraşe. Zona are un potenţial natural deosebit, ce va fi valorificat prin proiectul staţiunii. Un altfel de atracţie este reţeaua hidrografică bogată, cu văile Talna, Brada şi Ţiganului, populate cu păstrăv. Zona dispune şi de izvoare de apă minerală bicarbonatată, indicate în afecţiuni digestive şi diabet zaharat.
În zonă se pot face drumeţii montane, pe trasee marcate. Există chiar şi o cabană silvică, ce pune la dispoziţia turiştilor 15 locuri de cazare, dar şi locuri de campare.
Cel mai frumos traseu este spre Vârful Pietroasa, unul dintre cele mai interesante itinerare turistice din ţară. Mergând pe drum, pe de-o parte se vede relieful vulcanic, cu cratere, căldări şi conuri, iar pe de cealaltă parte poţi admira formele rocilor, modelate de agenţii externi: cetăţi, stâlpi andezitici, cataracte, cascade. Aici există „Sfinxul Oaşului”, aflat în vârful pârtiei de sky, „Bunicii cu nepoţii”, dar şi „urşi”, „câini”, „păsări”. Poteca spre vârf duce prin Valea Pietroasei, prin păduri dese, alternând cu versanţi abrupţi şi platouri. Pe firul văii, în drum, se află o cascadă de 6 metri.
De pe vârful Pietroasa, de 1201 m, punctul cel mai înalt al judeţului, se vede într-o zi senină o privelişte uluitoare: cuprinderea lanţului Carpaţilor, dintr-o rotire a privirii, de la Tatra Mare şi Carpaţii Păduroşi, la Munţii Maramureşului şi Rodnei şi, mai departe, la Călimani, Ceahlău, Harghita, Vlădeasa.
Faima zonei se datorează şi Ţării Oaşului, care păstrează tradiţiile folclorice şi serbările populare, precum Sâmbra Oilor, care are loc primăvara şi este sărbătorită prin muzică și dansuri în port popular; ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea și numărarea oilor ca și măsurarea laptelui de către ciobani care pornesc cu turmele spre pajiștile din munți. Să nu uităm de zonele de agrement deja recunoscute: Valea Mariei, cu ape minerale şi termale, Călineşti Oaş, cu lacul de acumulare, Mujdeni-Oraşu Nou, cu camping şi lac de acumulare, dar si izvoarele de apă minerală de la Certeze, Bixad, Oraşu Nou, Boineşti. În zonă exisă vestigii istorice de arhitectură şi artă populară.
Date de contact: DN 19 Satu Mare – Sighetu Marmaţiei – 8 km de la Negreşti Oaş.