De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arheologic cu o importanţă deosebită.
- Este în Mangalia, Județul Constanţa
- Unitate geografică: litoral
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Origini: romane
Zidul de apărare al cetăţii Callatis împrejmuia suprafaţa mai importantă a oraşului antic…
- Trasee amenajate: da
- Cod monument istoric: CT-I-m-A-02696.06
- Condiții de vizitare: respectarea regulilor sitului arheologic
Din fosta cetate de la Callatis, astăzi încă mai putem admira doua veritabile părţi. Prima este colţul de nord-vest al cetăţii, care se situează în apropierea muzeului, spre centrul oraşului. Aici există şi un turn de apărare. Lângă acest colţ al cetăţii, în parcul arheologic, au fost expuse coloane antice şi diverse fragmente arhitectonice. Tot aici putem admira şi sarcofage din perioada romană.
Cealaltă parte a cetăţii şi cea mai importantă este zidul de incintă, latura de nord, care s-a păstrat până astăzi. Cu o vechime de mai bine de 2000 de ani, reprezintă un monument arheologic impresionant. La Callatis, au fost construite două incinte, una la sfârşitul secolului IV î.Chr., iar cealaltă, în secolul II d.Chr. Zidul avea ca scop protejarea principalelor construcţii ale oraşului, precum templele, pieţele, construcţiile publice şi private.
Zidul a fost construit din blocuri mari de piatră de calcar, de forme paralelipipedice, cu lungimi cuprinse între 0,70 şi 1,15 m şi cu celelalte laturi de 0,40-0,45 m. Mai mult, acest zid a urmărit traseul celui anterior, grecesc, suprapunându-se peste el. Înălţimea zidului a fost de 8-9 metri, iar acum se mai păstrează o înălţime maximă de 2 metri. Lăţimea zidului este de 3,12 – 3, 40 m.
Lângă zidul de nord al cetăţii Callatis se află palatul episcopal şi bazilica de tip sirian (secolul V d. Chr.), compusă din trei părţi: basilica propriu-zisă, atrium-ul şi palatul. Edificiul este construit din blocuri mari de piatră de calcar, frumos cioplite, legate cu mortar de var.
Cetatea Callatis era o colonie întemeiată de negustorii greci. Ei au găsit aici un loc favorabil pentru schimburile cu geţii. Cetatea a înflorit ş a dezvoltat o activitate artistică, aici fiind descoperite obiecte fine de sticlă, statuete suflate cu aur, statui şi monumente de marmură. Obiecte şi elemente ale cetăţii au fost descoperite pe o suprafaţă de 1.000 mp. Cetatea este un monument de interes naţional, atrăgând turişti din ţară şi din străinătate.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Zilnic |
Date de contact: |
|
Alte obiective în zonă: |