- Este în satul Haşag, comuna Loamneș, Judeţul Sibiu
- Unitate geografică: Podişul Târnavelor
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Vulcanii noroioşi de la Haşad sunt un monument al naturii şi constituie o rezervaţie geologică interesantă, cu vulcani în miniatură…
- Trasee amenajate: nu
Vulcanii noroioşi de la Haşad sunt răspândiţi pe o suprafaţă de 50 de ha, iar cei din aria protejată sunt în număr de trei, cei mai mari, şi se întind pe o suprafaţă de un hectar. Rezervaţia naturală se află la sud-estul satului Haşag, în lunca râului Vişa.
Cele trei conuri din rezervaţie au mărimi variabile. Cel mai mare are un diametru de 50 m și o înălțime de 6 metri, iar celelalte două au câte un diametru de 10 metri.
Fenomenul se datorează stricturii geologice particulare a prezenţei masive a sării în scoarţa terestră. În timpul fazelor de cutanare, cauzate de presiunea tectonică (sarea fiind elastică), vulcanii răbufnesc şi fornează cute diapire, cu rupturi marginale de strate, ce permit eliminarea gazelor la suprafață. În acest proces de răbufnire se emană gaz metan şi apă sărată, ce înmoaie marnele care refulează sub formă de noroi, formind mici cratere numite conuri vulcanice. Materialul de pe conuri este foarte fin şi nu există vegetaţie. Conurile sunt împrejmuite cu zone de vegetație specifică solurilor sărăturate.
Zona a fost descoperită în anul 1853 de C. J. Andrae, iar mai apoi a fost analizată de E. Bielz în 1857. În urma studiilor sealizate aici de-a lungul timpului, aspectul vulcanilor noroioşi nu s-a schimbat foarte mult. Rezervaţia are valoare peisagistică şi turistică, mai ales prin relieful pseudovulcanic remodelat în timp.
Numărul vulcanilor noroioşi din perimentrul Haşag – Mândra este relativ mare, peste o sută, iar mărimea şi activitatea lor este foarte diferită. Unii dintre ei au doar 5-10 metri înălţime şi diametre ale gurii de aruncare a gunoiului de până la un metru. Unele sunt active, „bolborosesc”, altele, ale căror căi de evacuare a gazelor s-au obturat în timp au devenit fosile. Un alt masiv diapiric a fost detectat în nordul localităţii Haşag, în afara rezervaţiei.
Bătrânii povestesc de guri de astfel de vulcani noroioşi, cărora le zic „ochiuri”, în care au căzut oi, vaci şi cai, care n-au mai putut fi scoşi, căci, cu cât oamenii încercau să le scoată afară, cu atât se scufundau mai adânc.
Suprafaţa cu vulcani noroioşi de la Haşag este ameninţată de activităţile agricole şi supuşi tot timpul pericolului distrugerii lor prin arat şi lucrări de îmbunătăţiri funciare. Şi, deşi este o zonă protejată, nu este marcată corespunzător sau protejată într-un mod particular.
Date de contact: la 21 km de municipiul Sibiu, în apropierea satului Haşag, comuna Loamneș, judeţul Sibiu
Accesul se face pe calea ferată dintre Sibiu şi Mediaă cu oprire în halta Haşag. Se traversează valea Pârâului Alb, după care se merge spre valea Pârâului Vişa. Acces rutier: 106B Ocna Sibiului.