De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că reprezintă un ansamblu natural interesant şi activ.
- Este în Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita
- Unitate geografică: Subcarpaţii Transilvaniei
- Altitudine 400 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Vulcanii noroioși de la Filiaș sunt monumente ale naturii şi au o activitate scăzută, dar permanentă, cu emanații de gaze și noroi…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: acces mai dificil din cauza lipsei indicatoarelor
Vulcanii noroioși de la Filiaș constituie o arie protejată de interes naţional, fiind o rezervaţie naturală de tip geologic şi botanic. Vulcanii sunt situaţi pe teritoriul orașului Cristuru Secuiesc, în partea sud-vestică a satului Filiaș, în judeţul Harghita. Rezervaţia ocupă o suprafaţă de un hectar şi este o arie mlăştinoasă, cu vegetație specifică zonelor umede. Pe acest teritoriu îşi fac apariţia partu conuri de vulcani noroioşi, cu importantă semnificaţie geologică. Ei sunt cunoscuţi de localnici sub denumirea de „Colcăitori” sau „Scormonitor de nămol”. Activi, mai ales unul dintre ei, dar cu o activitate redusă, emană gaze şi noroi.
Vulcanii noroioși de la Filiaș au apărut în anul 1913, ca urmare a unei explozii de gaze şi au fost declaraţi rezervaţie naturală prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate
Vulcani noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă.
Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte puțini vulcani noroioşi.
Pentru a ajunge la Vulcani, trebuie să ştiţi că drumul este foarte prost, doar pietruit şi cât de cât abrupt, accesul cu maşina făcându-se greu.
Sursa foto: greenharghita.ro