- Este în Arad, Județ Arad
- Datare: 1862-1865
- Ctitor: comunitatea română
- Arhitect: Antoniu Czigler
- Stil: baroc
- Hram: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Vechea catedrală „Sf. Ioan” din centrul istoric al Aradului este unul dintre simbolurile orașului, fiind ridicată prin eforturile comune ale românilor din Arad, pe timpul administrației habsburgice. Această biserică a servit timp de 140 de ani drept catedrală a Episcopiei ortodoxe române a Aradului, în prezent fiind biserica parohiei Arad-Centru…
- Cod monument istoric: AR-II-m-B-00491
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: zilnic
- Data hramului: 24 iunie
În secolul al XIX-lea, comunitatea română ortodoxă din Arad devenind tot mai puternică și numeroasă, a organizat o colectă publică pentru ridicarea unei noi catedrale episcopale. Până prin 1815, episcopii ortodocși de Arad fuseseră de neam sârb, prima catedrală episcopală fiind Biserica Sârbească, existentă și azi. Biserica românilor fiind demolată în 1857, s-a ridicat apoi acest nou lăcaș, care avea să preia funcția de catedrală.
Biserica a fost înălțată în centrul vechi, cu sprijinul celui de-al treilea episcop de neam român al Aradului, Procopie Ivașcovici, și după planurile arhitectului arădean de origine maghiară Antoniu Czigler, în stilul baroc, la modă pe atunci în întreg Imperiul Austriac. Lăcașul a costat eparhia aproape 60.000 florini, fiind o mândrie a locuitorilor. Principalii săi finanțatori au fost câțiva aromâni de vază stabiliți în imperiu, mari patrioți, precum familiile Sina și Mocioni. Dintre obiectele de valoare, clopotul pare a fi cel mai vechi, fiind turnat în anul 1764 și adus de la prima biserică românească a Aradului.
Cele două turnuri de la fațadă, emblemele locului, nu existau în această formă inițial. Ele au fost supraînălțate în anul 1904, cu ocazia celei mai importante renovări generale, care a costat peste 50.000 coroane. Ele au fiecare câte patru orologii, pe fiecare latură. Biserica, foarte spațioasă, domină cu turnurile sale piața centrală din orașul vechi al Aradului, zona cea mai bogată în clădiri de patrimoniu, care-și păstrează aerul nobil de epocă din veacul al XIX-lea.
Vechea catedrală se identifică cu istoria Aradului, aici fiind locul unde au slujit toți episcopii arădeni din secolul trecut, printre care s-a numărat în anii `60-`70 și fostul patriarh Teoctist. În anii `50 s-a făcut și pictura interioară actuală, de către pictorul Anastase Demian, cel căruia i se datorează și picturile din catedralele mitropolitane de la Timișoara și Sibiu, precum și cele de la capela „Stella Maris” din Balcic.
Renovată recent, în anul 2003, fosta catedrală își așteaptă credincioșii și vizitatorii, cu minunatul său iconostas aurit și cu atmosfera creată de valorosul cor bisericesc „Armonia”, care are aproape un secol de activitate. De asemenea, în ultimele două decenii s-a înființat și Corul Mixt al Vechii Catedrale și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, care se aliniază suflului nou din Biserică, ce pune accent pe revenirea la vechile tradiții muzicale bizantine.
Din anul 2009, funcția de catedrală episcopală a fost preluată de noua catedrală, mult mai încăpătoare, aflată spre nord, dincolo de centrul vechi. Biserica „Sf. Ioan” nu a rămas însă neglijată, fiind în continuare unul dintre punctele de atracție ale Aradului turistic. Aici se slujește zilnic Sfânta Liturghie (dimineața) și Vecernia (seara). De asemenea, aici își are sediul Asociaţia parohială „Calea Mântuirii”, care are numeroase activități misionare, educative, culturale și sociale, printre credincioșii arădeni și nu numai.
Orar de vizită |
|
|
Luni – Duminică: 10:00 – 19:00 |
Date de contact: Piața Catedralei nr.15, Arad, jud. Arad, telefon 0040-257281803 |