- Este în județele Caraş-Severin şi Mehedinţi
- Unitate geografică: Munţii Mehedinţi
- Altitudine: 400 – 1100 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Valea Ţesna este un monument al naturii şi aparţine patrimoniului UNESCO-PRONATURA…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat, echipament de alpinist dacă e cazul, vizitarea să nu se facă pe secetă, deoarece apa seacă
Valea Ţesna face parte din Bazinul Cernei şi reprezintă cheile adânci făcute în culmea de calcare a Mehedinţilor, între Masivul Ineleţul Mare (1.301 m) şi Vârful Pietrele Albe (1.336 m). Cheile Ţesnei se întinde pe o supradaţă de 160 ha.
Zona cheilor este la 12 km de Băile Herculane, iar traseul porneşte de la Podul Ţesnei. Traseul are o durată de 4-5 ore şi este închis iarna.
Accesul spre chei se face uşor, există o potecă circulată de localnicii din zonă. Apele Pârâului Ţesna sunt interesante, deoarece pe anumite zone, seacă de tot. Deşi are un debit considerabil pe sectorul de sus şi pe cel mijlociu, el intră în subteran, tot aşa făcându-se şi vărsarea în Cerna. Pe porţiunea unde intră în subteran, cheile sunt inaccesibile.
Deci, traseul turistic pentru intrarea în chei nu este direct. El ocoleşte o parte din chei pe un urcuş abrupt prin pădure, cu o diferenţă rapidă de nivel de aproape 200 de metri. La chei, poteca se împarte în două: la stânga, pe sub pereţi, spre amontele Cernei până în Vârful lui Stan şi la dreapta, prin Cheile Ţesnei. Drumul este tăiat în stâncă, amenajat cu pasaje pe porţiunile dificile. Traseul se înalţă pe o distanţă mai lungă, dedesubt creându-se prăpăstii. Pe aici, alpiniştii experimentaţi pot coborî cu coarda. Peisajele sunt minunate, pe traseu existând şi locuri de belvedere, de unde se pot admira culmile Munţilor Cernei. Poteca se lasă, în serpentine, spre chei, până la o cascadă. Apoi continuă prin cheile stâmte şi iese într-un cadru natural spectaculos, Poiana Ţesnei, dar nu înainte de a ajunge la o moară de pe Ţesna, funcţională şi a traversa din nou apa.
Acces: DN67D, mai sus de Băile Herculane, de la Motel Dumbrava.
This entry was posted in Obiective Geografice