De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o zonă pitorească situată în partea nordică a județului Prahova și care oferă un peisaj unic subcarpatic!
- Este în comuna Valea Doftanei, Județ Prahova
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Comuna Valea Doftanei este localizată în partea de nord a județului Prahova într-o zonă pitorească, lipsită de poluare şi cu un aer curat, ozonat. Numele de Doftana, vine de la râul cu același nume, care își are izvoarele în Munții Baiului. Făcând parte din zona Carpaţilor de Curbura, comuna se află delimitată de văile Prahova şi Teleajen.
Comuna este atestată încă de la jumătatea secolului al XVI-lea în vremea domnitorului Radu Paise.În prezent, are o populație de aproximativ 7.000 locuitori cu peste 2.800 de gospodarii care însumează localitatea. În perioada interbelică comuna apărea sub numele Teşila, fiind formată din satele Teşila, Prislopul, Negraşul şi Trestieni. Comuna ţinea de plaiul Peleşul al judeţului Prahova. Abia din anul 1968, apare sub numele actual, când ţine de judeţul Prahova, având în constituţie satele Teşila şi Trăisteni.
Comuna Valea Doftanei prezintă un relief muntos mai pronunţat în partea de nord, unde se află la limita cu judeţul Braşov, remarcându-se masivele muntoase Orjogoaia, Cucioaia, Zănoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare şi Unghia Mică etc. Mediul prielnic a contribuit la constituirea primelor aşezări din acest spaţiu. Fiind o zonă subcarpatică principala ocupație era păstoritul și prelucratul lemnului, brodatul, ţesutul, activităţi ce se continuă şi acum.
Dat fiind faptul că este o zonă pitorească cu peisaje sălbatice aveți șansa să colindați această zonă și să descoperiți obiective precum:
Lacul Păltinoasa şi Barajul Paltinu. Este un lac de acumulare destinat apei potabile, ce asigură alimentarea orașelor Câmpina, Breaza, Cornu, Doftana. Este întins pe o lungime de 3 km. Ambele maluri oferă priveliști splendide acestor locuri dar oferă și condiţiile necesare pentru realizarea unui camping.
Cheile Doftanei. Sunt formațiuni prezente într-un strat de conglomerate dure, încreţite de mişcările tectonice, și sunt situate pe drumul spre Campina, în apropiere de lacul Păltinoasa
Ruinele Bisericii Vechi. Sunt prezente în satul Trăisteni, situate pe drumul spre Braşov.
Rezervația Glodeasa. Se numără printre ultimele păduri virgine din ţară, constuită din arbori de fag şi brad, cu vârsta cuprinsă între 200-300 de ani, precum şi stânci, chei, ape etc.
Pe Valea Doftanei se desfăşoară anual Festivalul Caşcavalei, unul dintre cele mai populare festivaluri din judeţul Prahova, la care participă mulţi turişti ce vin pentru preparatele tradiţionale renumite din zonă, precum şi pentru voie bună.