- Este în Sibiu, Județul Sibiu,
- Construit în secolul al XIII-lea
Turnul Sfatului din Sibiu este un simbol al oraşului şi un loc folosit cu diverse scopuri, de la cele mai atroce, până la cele mai estetice…
- Cod monument Istoric: SB-II-m-A-12010.02.
- Trasee amenajate: da
Turnul Sfatului din Sibiu face legătura dintre Piaţa Mare şi Piaţa Mică ale municipiului, prin intermediul unui gang de trecere aflat chiar sub turn. Acesta a fost construit în secolul al XIII-lea şi a fost folosit iniţial ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificaţii a oraşului.
A fost refăcut în mai multe etape, lucrări care i-au modificat forma iniţială. Turnul actual nu mai păstrează din construcţia iniţială decât nucleul ridicat până la înălţimea primului etaj.
Etajele superioare ale turnului s-au prăbuşit la 17 februarie 1585 şi l-au îngropat sub ziduri pe pictorul Johann David care lucra la zugrăvirea bolţii. Au urmat ample lucrări de reconstrucţie. A fost reparat în multiple dăţi în secolul al XVIII-lea, iar în 1826 i s-a adăugat ultimul etaj şi s-a refăcut acoperişul proiectat cu forma actuală, de bulb.
Construcţia a fost restaurată complet în perioada 1961-1962, când a început să găzduiască şi diverse expoziţii. O placă de marmură albă oferă privitorilor următoarea inscripţie:
„TURNUL SFATULUI
A fost poarta de intrare a celei de a doua centuri de fortificaţii a orașului de la sfîrşitul secolului al XIII-lea. Năruindu-se parţial în 1586, a fost reclădit în 1588. În 1826 i s-a adăugat încă un etaj, primind înfăţişarea de astăzi. Restaurat complet în 1961-1962. Monument istoric nr. 2557
Sfatul Popular al Orașului Regional Sibiu – 1964″
În 2007, sub această placă a fost amplasată o alta cu următorul text bilingv:
„Diversitate culturală, punte între patrimoniu şi cultura viitorului
„Cultural diversity, a bridge between the heritage and the culture of the future”
Această placă a fost dezvelită cu ocazia vizitei şefilor de stat, participanţi la Summit-ul statelor din Europa de Sud-Est, București-Sibiu,
This plaque was unveiled on the occasion of the visit of the head of states, taking part in the South-Eastern European Countries Summit, Bucharest-Sibiu, 7-8 June 2007
Amplasată în cadrul programului Sibiu, Capitală culturală europeană – 2007″
Turnul a avut diverse întrebuinţări de-a lungul timpului: ca turn de poartă, depozit de grâne, foişor de foc, închisoare, muzeu de ştiinţe naturale (la mijlocul secolului al XIX-lea). Astăzi găzduieşte diverse expoziţii. Din turn turiştii pot admira esplanada oraşului Sibiu şi culmile munţilor Făgăraş.
Din punct de vedere arhitectural, Turnul Sfatului este o clădire cu şapte etaje cu faţadele marcate prin deschideri înguste de forma unor metereze. Construcţia este susţinută de contraforturi înalte, ce se retrag în trepte pe laturile dintre cele două Pieţe.
În contraforturile de pe latura sudică sunt încastraţi doi lei în relief, ce se presupune că făceau parte din structura originală a turnului.
La parter se află trecerea boltită care face legătura între Piaţa Mare şi Piaţa Mică. În 1930, o nouă trecere boltită a fost deschisă sub turn, în partea dreaptă, prin demolarea unei părţi din clădirea învecinată.
Accesul în turn se face printr-o uşă de mici dimensiuni, din Piaţa Mică. Se urcă pe o scară îngustă, în spirală spre etajele superioare.
La etajul VI se află mecanismul orologiului, iar la ultimul etaj a fost amenajat un punct de belvedere asupra oraşului vechi.