De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al Sibiului medieval!
- Este în Sibiu, Județ Sibiu
- Construit în secolul al XV-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: SB-II-m-A-12010.03
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Turnul Olarilor din Sibiu a fost ridicat în sec. al XV-lea, şi făcea parte din a treia centură de fortificaţii a oraşului, alături de celelalte ziduri de apărare. Cel de-al treilea ansamblu de fortificaţii era compus din Turnul Olarilor, Tunrul Dulgherilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul de Poartă. Aceste turnuri, alături de alte curtine ce datează din perioada 1357-1366, au fost incluse pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor. Turnul Olarilor a fost declarat monument istoric în anul 2004.
Turnul Olarilor are un plan dreptunghiular. La al doilea nivel se poate observa o retragere a corpului paralelipipedic al turnului, fiecare latură a sa fiind prevăzută cu câte două deschideri, de forma unor guri de chei, pentru a putea permite executarea focului de archebuze, în caz de asediu. Partea superioară a turnului este ieşită în afară şi sprijinită pe console prevăzute cu guri de aruncare, tehnică folosită la majoritatea turnurilor sibiene. Imediat sub streaşină, turnul a fost prevăzut cu metereze în formă de trepte. Acoperişul este de formă piramidală în patru ape.
Turnurile de apărare sunt unite între ele printr-un zid, aşa şi în cazul Turnului Olarilor, care este unit cu următorul turn de apărare printr-un zid, a cărui construcţie a fost realizată în cel puţin două etape. Turnurile din a treia centură de fortificaţii erau adaptate armelor de foc (de tipul archebuzelor), însă din cauza formei prismatice nu asigurau cea mai bună protecţie împotriva artileriei care în perioada medievală era în curs de perfecţionare.
Actuala formă datează din secolul al XVI-lea, după ce în secolul anterior au fost demarate numeroase lucrări de reparaţii şi modificări. Lucrări de dată mai recentă au fost realizate în perioada 1967-1972, când Turnul Olarilor a fost supus unui unor lucrări de restaurare totală. Iniţial a fost construit din piatră, însă după lucrări de consolidare i-au fost adăugate şi alte materiale.
Curtina ce leagă Turnul Olarilor de Turnul Dulgherilor a fost construită în două etape, în prima fază din piatra brută, iar apoi din cărămidă. Asemănător turnului, zidul din interiorul cetăţii este prevăzut cu metereze. Pentru a ajunge la acestea se mergea pe un coridor acoperit, sprijinit pe arcade.
Date de contact: Strada Cetății, Sibiu.