De ce sa vizitezi acest loc?
Pentru ca este habitat rar în românia prin grosimea stratului de turbă eutrofă până la neutră (1,5 – 6 m grosime), aici fiind adăpostite unele specii de plante rare în flora vasculară a României.
- Este în comuna Dersca, Județul Botoşani
- Unitate geografică: Câmpia Moldovei
- Altitudine: 288 – 292 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Turbăria de la Dersca este rezervație naturală botanică, situată în partea nord-vestică a județului Botoșani, ce a fost construită în scopul de a proteja speciile de floră sălbatică specifică turbăriilor…
- Trasee amenajate:da
- Trasee marcate: nu
Rezervația naturală are o suprafață de 11.8 ha și reprezintă o arie de mlaștini turboase, turbării și pajiști cu vegetație specifică (Ligularia siberica, Vaccinum oxitcoctus, Arnica montana, Huperzia seleago, Aconitum toxicum, Lycopodium selago). În aria de protecţie intră lacurile eutrofe naturale cu vegetaţie de tip Magnopotamion sau Hidrocharition, turbăriile degradate capabile de regenerare naturală şi comunităţile de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan şi alpin.
În această rezervaţie sunt cunoscute 204 de specii de ferigi şi plante cu flori şi cinci specii de muşchi. Muşchii au cel mai important rol în formarea turbei.
Valoarea rezervaţiei floristice este monumentală şi estetică, aici conservându-se flora şi fauna sălbatică, în special speciile ocrotite prin convenţii şi acorduri internaţionale. Fiind o mlaştină, aici există numeroase păsări.
Din punct de vedere geologic perimetrul Lozna-Dersca se încadrează în Platforma Moldovenească ce posedă un pachet de sedimente în grosime de 1000-5000 m . Fundamentul cristalin este alcătuit din micaşisturi, şisturi amfibolice-roci mezometamorfice, iar în partea superioară de roci epimetamorfice de tipul şisturilor sercito-cloritoase, roci carbonatice, roci porfirogene. Stiva de sedimente dispuse peste fundamentul cristalin aparţin paleozoicului, mezozoicului şi neozoicului. Datorită capilarităţii ridicate a plantelor ce alcătuiesc stratul turbifer apa îşi găseşte un bun locaş de acumulare în aceste zăcăminte (apa de zăcământ). Apele au un aspect de mlaştină datorită dispunerii zăcămintelor pe un pat argilos impermeabil, Turbăria de la Dersca fiind o mlaştină eutrofă.
Stratul de turbă este format în special din briofite printre care dominant este Drepanocladus aduncus şi alte specii cum sunt: Chrysohypnum sommerfeltii, C. chrysohypnum, Callergon giganteum, Funaria hygrometrica, Marchantia plymorpha. Turba are un pH de 6,8-7,6 şi s-a format pe un strat impermeabil de argilă peste care se află un strat de pietrişde râu. Temperatura medie anuală este de 8,3 grade Celsius şi media plurianuală a precipitaţiilor este de 563,3 mm.
Accesul se realizează din comuna Dersca, pe un drum forestier. Se poate ajunge cu maşina.