- Este în comuna Poiana Stampei, județul Suceava
- Altitudine: 880 metri
- Deschis turiștilor ara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național ce face parte din rețeaua Natura 2000, (instituită în anul 2007) situată în județul Suceava, pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Stampei…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: ghid la cere, acces liber în rest
Pătrunderea în tinov se face prin traversarea unui pod de lemn peste pârâiaşul Căsoi. Trecând printr-o bandă de molizi înalţi, turistul descoperă o tundră de tip siberian compusă dintr-un puiet cu consistenţă medie (0,5 metri + 0,6 metri) vegetând în aspre condiţii staţionale (mlaştină oligotrofă).
Acest tinov este situat la o altitudine medie de 880 metri şi este străbătut de un pod de lemn lung de 900 de metri care permite vizitarea rezervaţiei, întrucât stratul de muşchi higroscopici musteşte continuu.
Importanţa ştiinţifică a acestei rezervaţii constă în aciditatea stratelor de muşchi care a permis păstrarea nealterarată a polenului depus în stratele de turbă de-a lungul zecilor de ani. Solul şi apa sunt puternic acide, colorate cu nuanţe gradate de brun, predominând acizii humici şi humirici. Flora bacteriană lipseşte în totalitate, datorită acidităţii şi lipsei de oxigen.
Genetic, tinoavele au început să ia naştere în postglacial după permanentizarea timpului călduros, când la altitudini de peste 800 m cădeau destule precipitaţii pentru a alimenta sfrâgnetele vechi. Modalitatea de geneză se pare că a fost colmatarea unei mlaştini entrofe de către muşchi (Sphagnum).
Date de contact: comuna Poiana Stampei, județul Suceava |
|
|