De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este arie protejată care adăposteşte specii importante de pin, precum şi de reptile şi amfibieni, într-un cadru natural mirific!
- Este teritoriul administrativ al comunei Corund, judeţul Harghita
- Anul declarării sit Natura2000: 2007
- Altitudine: 945-955
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Tinovul de la Fântâna Brazilor se află pe teritoriul administrativ al comunei Corund, la 7 k de DN13A, judeţul Harghita…
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: potrivit programului de vizitare
Tinovul de la Fântâna Brazilor este o arie protejată, declarată sit de importanţă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile Nr. 1964 din data de 13 decembrie 2007. Tinovul de la Fântâna Brazilor reprezintă cel mai vestic tinov cu pinet din Carpaţii Orientali, în literatura de specialitate, apărând sub numele de Luc sau Ruc.
Situat în partea central-vestică a platoului vulcanic Praid-Dealu al Munţilor Gurghiu, la o altitudine de aproximativ 950 m,Tinovul de la Fântâna Brazilor reprezintă o zonă montană cu pajişti naturale, turbării, păduri de confere şi terenuri arabile. Fiind situat pe un platou volcanic, are în constituţie şi formaţiuni vulcanogen-sedimentare. Întins pe o suprafaţă de 41 de hectare, adăposteşte habitate naturale, precum Păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană (Vaccino-Piceetea) şi Turbării cu vegetaţie forestieră.
În ceea ce priveşte flora, se întâlnesc specii de molid (picea abies) şi pin de pădure (Pinus sylvestris), precum şi de mesteacăn (Betula verrucosa), measteacăn pufos (Betula pubescens), bumbăcăriţa (Eriophorum vaginatum), plop tremurător (Populus tremula), coada zmeului (Calla palustris), cruşin (Rhamnus frangula), merişor de munte (Vaccinum de vitis idaea) şi afin (Vaccinum myrtillus). Specia predominantă a tinovului este pinul, care devine din ce în ce mai mic, pe măsură ce se avansează spre centrul tinovului.
În ceea ce priveşte fauna, se întâlnesc specii importante de amfibieni şi reptile, precum broasca roşie de pădure (Rana dalmatina), broasca roşie de munte (Rana temporaria), şopârla de munte (Zootoca vivipara), salamandra de foc (Salamandra salamandra).
Sursa foto: korpa.ro
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi – 6 RON
Copii – 4 RON
|
Doar în grup de 10-15 persoane, cu ghid însoţitor din partea Custodiei ariilor naturale protejate din arealul Corund-Praid. Pentru programarea unei vizite la tinov se sună la următorul nr. de telefon: 0745627914.
|
Date de contact: pe teritoriul administrativ al comunei Corund, la 7 km de DN13A, judeţ Harghita. |