De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munţii Carpaţi!
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Măneciu, judeţ Prahova
- Rezervaţie de tip a IV-a IUCN
- Suprafaţă: 3 ha
- Deschis turiștilor
- Fără condiții de campare
Tigăile din Ciucaş este o rezervaţie naturală, care se întinde pe teritoriul administrativ al comunei Măneciu, la limita judeţului Prahova cu judeţul Braşov, în partea de nord a staţiunii turistice Cheia…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, echipament de munte.
Tigăile din Ciucaş reprezintă o arie protejată de interes naţional care corespunde categoriei a IV-a IUCN, fiind o rezervaţie naturală de tip geomorfologic, faunistic, floristic şi peisagistic.
Impresionează prin dimeniune, unele atingând înălţimea de 80-100 m. Forme variate şlefuite de acţiunea aerului şi a apei se înfăţişează în depărtare, creând impresia unei metereze, ce se întinde pe o suprafaţă de 1 km de creastă. Acestea au primit diverse denumiri care exprimă modul în care arată, dintre cele mai speciale fiind Goliat, Porumbelul, Babele la Sfat, Turnul lui Goliat sau Mâna Dracului.
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din data de 6 martie 2000. Relieful este de tip ruiniform şi este unul spectaculos şi complex, specific munţilor formaţi prin conglomerate. Abrupturi calcaroase, grohotişuri, goluri alpine, păşuni şi pajişti alcătuiesc această arie naturală, prezentân un interes deosebit din punct de vedere geomorphologic, floristic şi peisagist.
Flora este reprezentată de specii de arbuşti şi subarbuşti, precum ienupărul (Juniperus communis L), merişorul (Vaccinum vitis idaea L), afinul (Vaccinium myrtillus) sau smârdarul (Rhodondendron kotschyi).
Se întâlnesc şi specii floristice rare, precum floarea de colţ (Leontopodium alpinum Cass), iarba osului (Helianthemum nummularium), stânjenelul mic de munte (Iris ruthenica), piciorul cocoşului de munte (Ranunculus montanus), cimbrişorul de câmp (Thymus serpyllum), ciurul zânelor (Carlina acaulis), ochii şoricelului (Saxifraga adscendens), cinci-degete (Potentilla reptans), cornuţul de munte (Cerastium arvense), sânziană (Galium verum).
Floarea de colţ este protejată prin lege începând din anul 1933, fiind declarată monument al naturii. Se mai întâlneşte în Piatra Craiului, Munţii Bucegi, iar în Munţii Ciucaş, din cauza culesului abuziv, numărul exemplarelor s-a împuţinat simţitor.
În ceea ce priveşte fauna, se întâlnesc specii de mamifere (urs brun, lup, râs, vulpe, pisică sîlbatică, cerb), păsări (acvilă de munte, uliu, vultur, privighetoare, cinteză) şi reptile (viperă comună, şopârlă de munte).
Pentru a ajunge în rezervaţie aveţi mai multe variante de acces:
• Dinspre Bucureşti: DN1A – Ploieşti – Lipăneşti – Gura Vitioarei – Vălenii de Munte – Măneciu – Cheia
• Dinspre Sinaia: DN1 – Sinaia – Comarnic – drumul judeţean 101 S – Secăria – Valea Doftanei – DN1A – Cheia
• Dinspre Braşov: DN1A – Brașov – Săcele – Babarunca – Cheia
Date de contact: teritoriul administrativ al comunei Măneciu, judeţ Prahova. |