De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric, singurul edificiu evreiesc ce a rămas de-a lungul timpului în oraş.
- Este în Sighetu Marmaţiei, Județ Maramureş
- Construit în 1885.
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Sinagoga Mare sau Templul Vijniter Klau este un obiectiv turistic important, cu o înfăţişare şi cu o istorie deosebită…
.jpg)
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Comunitatea israelită s-a stabilit în Sighetu Marmaţiei la începutul secolului al XVII-lea. Aceasta s-a dezvoltat repede şi în 1780, au ridicat prima sinagogă, cu acordul Imparatului Josef al II-lea. Înainte de a-şi ridica acest lăcaş de cult, viaţa lor religioasă şi cea educativă o desfăşurau doar în case particulare, făcute din lemn, singurele permise de administraţia locală.
Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, evreii reprezentau etnia majoritară din oraş, fiind 11.026 persoane (46,5%) în 1920 şi 10.600 persoane (38,9%) în 1930. Comunitatea şi-a ridicat două temple, șase sinagogi și treisprezece case de rugăciune. Astfel, ajunseseră ca pe fiecare stradă locuită de evrei să fie măcar un lăcaş de cult.
Însă, odată cu ocupaţia ungară, instituţiile de cult au fost închise şi incendiate sau distruse.
În 1885, evreii au ridicat Templul Vijniter Klau, singurul care a supravieţuit până astăzi epocii negre a comunismului, un lăcaş al comunităţii de rit sefard. Acesta a fost îngrijit, refăcut şi restaurat în anii 1936, 1950, 1970 şi 1981, prin grija supravieţuitorilor Holocaustului şi sponsorilor din străinătate. Templul a fost ridicat pe două nivele şi reprezintă o bijuterie arhitecturală, un monument istoric martor al culturii evreieşti pe aceste meleaguri.
În interiorul sinagogii este pusă bima, iar în peretele estic, într-o nişă, se află chivotul. În partea nordică a templului se află sala mică de rugăciune, folosită astăzi în mod fracvent, din cauza numărului mic de enoriaşi. Astăzi mai sunt doar câteva familii evreieşti în oraş.
La exterior, pe faţada principală sunt bine delimitate cele două registre prin existenţă brâului, cât şi prin modalitatea de tratare a acesteia. La parter pare blindată, masivă, iar golurile sunt mai puţine. Ceea ce domină în această parte sunt intrarea şi patru ferestre rotunde. Etajul dă senzaţia de uşor prin ferestrele ce există pe faţadă, care, fiind numeroase, creează ideea unei dantele. Ferestrele bifore sunt preponderente, iar ceel trifore sunt doar nişte accente care completează compoziţia vizuală.
Astăzi, Templul din Sighet reprezintă una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din centrul Europei. Însă, prima sinagogă, ridicată în 1780, numita de localnici Sinagoga Mare Ortodoxă, reprezenta la acea vreme reperul din Europa Centrală. Sinagoga era centrul dinastiei de rabini Teitelbaum. Avea un domeniu mare, care includea curtea rabinică, edificii acre adăposteau birourile comunităţii, locuinţa rabinului, şcoli elementare, baia rituală, curtea de juri şi alte instituţii administrative. După deportarea evreilor, armata a folosit-o ca depozit de alimente, iar în retragerea din 1944 i-au dat foc, arzând până la temelii. Singura care a rămas intactă a fost baia rituală. După război, baia rituală a fost transformată în baie comunală, iar în locul sinagogii arse, a fost ridicat Monumentul Holocaustului, loc sacru al evreilor de pretutindeni. Urmaşii dinastiei de rabini Teitelbaum au construit o mică sinagogă nouă, alături de un hotel şi o baie rituală. Lucrările au început în februarie 2011, când o delegaţie de 250 de rabini au ceremoniat acest eveniment. Aceasta reprezintă prima sinagogă din Europa care se construieşte după 1940.
Sinagoga Mare este inclusă în Lista Monumentelor Istorice pe poziţia 405, listă elaborată în anul 2004.
Adresa: str. Basarabiei, nr.10 , Sighetu-Marmaţiei, jud. Maramureş
Tel:+40/262/311652, +40/262/317334