De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric valoros, o clădire emblematică pentru întreaga comunitate evreiască din Târgu Mureş!
- Este în Târgu Mureş, Județ Mureş
- Construit în 1900
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Ctitor: Sóos Pal
- Cod monument Istoric: MS-II-m-B-15501
Templul Israelit din Târgu-Mureş, cunoscut şi sub numele de Templul Mare al localităţii a fost construit în anul 1900 de către comunitatea evreiască, cunoscută sub numele de „Status Quo”. Această comunitate a fost creată în sec. al XIX-lea, în urma desprinderii din comunitatea ortodoxă a evreilor transilvăneni. Proiectată de către arhitectul Jakab Gartner, vienez de origine, și avându-l constructor de marcă pe Sóos Pal, au dat ființă templului ce se caracterizează prin masivitatea turlelor de formă octogonală și prin forma cupoletor. De asemenea, turla mare a cărei suprafaţă este decorată cu motivele unor rozete, aduce un plus de frumuseţe clădirii. Deasupra porticului intrării principale, formate din trei arce, este amplasată central o rozetă mare, care, atrage privirea trecătorului. Stilul are un caracter bisericesc, dar acest lucru nu modifica compoziţia şi valoarea arhitecturală a construcţiei. Interiorul este de o frumuseţe şi fineţe aparte, prin prezenţa rozetelor florale, a profilelor şi cupoletelor dantelate şi bulbate, de inspiraţie musulmană. De asemenea, sunt prezente şi elemente din stilurile romanic, gotic şi baroc, de exemplu la balustradele tribunelor şi la galeriile etajului. Bineînţeles, şi mobilierul întregeşte aspectul stilat al interiorului.
Templul din Târgu-Mureş se încadrează în categoria celor mai valoroase clădiri sub raport arhitectural, fiind catalogat important din acest punct de vedere, chiar şi pe teritoriul României. Cu o capacitate de 522 de locuri, 314 dintre acestea se află la parter și sunt destinate bărbaţilor, iar restul de 238 de locuri sunt la balcon pentru femei. În interiorul templului, în partea de est, există un monument din marmură albă, ridicat în amintirea victimelor Holocaustului, de altfel, Târgu-Mureş numărându-se printre localităţile din Ardeal de unde au fost deportaţi evrei în lagărele de concentrare.
Textul tradus în limba română din ebraică aminteşte, pentru pomenirea acestora următoarele lucruri: „Numărul Sfinţilor (martirilor) din oraşul nostru este de 5.943 şi piatra din zid strigă de durere şi tot poporul evreu deplânge exterminarea părinţilor noştri şi a celor dragi nouă care au fost sacrificaţi şi arşi la Auschwitz în anul 1944”. Pe lângă acesta în holul de la intrare este pusă și o placă comemorativă adusă de la Sovata, pe care este gravată numele celor deportaţi din această localitate în aceleaşi zone de exterminare.
În anul 2000, s-au realizat lucrări de consolidare, conservare şi de redecorare a interiorului, în conformitate cu planurile iniţiale. În cadrul templului, membrii comunităţii organizează diverse conferinţe, expoziţii care evocă experienţa îngrozitoare a Holocaustului.
Orar de vizită: Luni – Duminică: 9:30 – 12:30 |
Date de contact: Strada Aurel Filimon nr. 23, Târgu Mureş, judeţ Mureş, telefon: 0265.261.810 |