De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument de arhitectură valoros, ce datează de la începutul secolului al XX-lea.
- Este în Cluj-Napoca, Județul Cluj
- Construit în 1904-1906
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Teatrul Naţional din Cluj este cel mai important teatru din toată Transilvania şi dintre cele mai faimoase din ţară…
- Constructor/ Autor: arhitecţii austrieci Ferdinand Fellner și Hermann Helmer
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07355
- Condiții de vizitare: parțial
Teatrul Naţional din Cluj (Teatrul „Lucian Blaga”) a fost ridicat deoarece primul teatru al oraşului, cel maghiar, care datează din 1821, devenise neîncăpător. Aşa că, la începutul secolului al XX-lea, s-a decis construirea unui teatru nou, după planurile arhitecţilor austrieci Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. Construcţia a început în 1904, în Piaţa Ştefan cel Mare, pe locul unei foste pieţe de lemne a Clujului. Lucrările au fost terminate în doi ani, în 1906. Teatrul, ridicat în stil neobaroc, are o capacitate de 1000 de locuri şi trei rânduri de loje. A fost inaugurat în data de 8 septembrie 1906, cu o reprezentație a Teatrului Maghiar.
În data de 14 mai 1919, clădirea a fost trecută în patrimoniul Consiliului Dirigent Român, iar Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent. Naţionalul clujan a susţinut un spectacol inaugural în data de 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.
Teatrul National din Cluj a fost fondat de către Zaharia Bârsan, care a fost şi primul său director. El este recunoscut ca fiind actor, regizor, autor dramatic, animator şi, totodată, cel mai important om de teatru din Transilvania. Din prima echipă a teatrului au făcut parte Olimpia Bârsan, Stănescu-Papa, Dem Mihăilescu-Brăila, Neamţu-Ottonel, Jeana Popovici, Stanca Alexandrescu, Ion Tâlvan şi mulţi alţii.
În perioada interbelică, directoratul a fost reprezentat de Victor Papilian, care avea un important simţ al modernităţii, schimbând în bine direcţia teatrului. A creat un studio şi i-a adus în trupă pe Magda Tâlvan, Maria Cupcea, Titus Croitoru, Violeta Boitoş, Viorica Iuga, Nicolae Sasu, Gheorghe Aurelian.
În 1940, în urma Dictatului de la Viena, teatrul se refugiază, susţinându-şi spectacolele la Timişoara. În 1945, teatrul revine la Cluj, sub conducerea lui Aurel Buteanu. Apoi, odată cu regimul comunist, deşti teatrul a fost supus presiunilor, a reuşit să pună în scenă spectacole remarcabile, la acre au participat mari artişti, precum Marietta Sadova sau Ştefan Brăborescu. Între 1961-1962, prim regizor a fost Radu Stanca, ce a a adus aici două spectacole memorabile, D’ale carnavalului şi Unchiul Vania, impunând începerea unei noi etape a teatrului clujan. În această perioadă au jucat actori ca Viorica Cernucan, Maia Tipan-Kaufmann, Ligia Moga, Gheorghe M. Nutescu, Emilia Hodiş, Gheorghe Radu, Aurel Giurumia, Alexandru Munte, Silvia Gherlan şi alţii.
În 1965, conducerea a fost preluată de regizorul Vlad Mugur, care a refuzat spectacolele ideologice, preferându-le pe cele estetice, moderne, deschise spre restul Europei. Aşa au început turneele în Italia, cu spectacole de prestigiu. Şi directorii ce au urmat au încercat să evite transpunerea ideologiei în teatru, fără să fie cenzuraţi, alegând un repertoriu echilibrat între dramaturgia naţională şi cea universală.
În 1988, Mihai Măniuţiu a primit Premiul A.T.M. pentru cel mai bun spectacol al anului, cu piesa după Antoniu şi Cleopatra de Shakespeare. Alte montări ale sale la Teatrul National din Cluj au avut turnee în Anglia, Franţa, Iugoslavia, Finlanda, Statele Unite şi Egipt. Atunci, trupa avea nume ca Gelu Bogdan Ivaşcu, Maria Munteanu, Ileana Negru, Miriam Cuibuş, Marius Bodochi, Petre Băcioiu, Dorin Andone.
După 1989, stilul spectacolelor s-a putut dezvoltat şi moderniza în voie. Cu nume noi, teatrul a cunoscut o ascensiune, colaborând cu Liviu Ciulei, Crin Teodorescu, Lucian Giurchescu, Mircea Marosin, Sorana Coroama-Stanca, Horea Popescu, Gheorghe Harag, Dinu Cernescu. Din toamna anului 1991, Teatrul Naţional colaborează permanent cu Catedra de Teatru a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Din 200, la conducerea teatrului a venit scriitorul Ion Vartic, care a impus în repertoriu titluri inedite atât din dramaturgia modernă, cât şi din cea clasică, realizate de regizori cu renume. Aşa, în 2001, „Memo”, în direcţia de scenă a Monei Chirila, a luat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea. În 2002, spectacolul „Hamlet” de W. Shakespeare, în regia lui Vlad Mugur, a obţinut premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2001. Traiectoria teatrului a continuat cu multe alte premii.
Teatrul Naţional din Cluj organizează la fiecare doi ani Gala Teatrelor Naţionale.
Aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca este o instituţie publică de cultură, ce adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Marţi – Duminică:
11:00 – 14:00, 15:00 – 17:00
În zilele de spectacol,
agenția este deschisă până
la ora începerii reprezentației.
|
Date de contact: P-ţa Ştefan cel Mare nr. 2-4, Cluj-Napoca |
|
|