- Este in Focşani, Judeţul Vrancea
- Finalizarea constructiei: 1913
Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani este un monument istoric, o instituţie culturală construită în frumosul stil Art Nouveau, cu ornamentaţii ce preiau temele teatrului antic…
-
Constructor/ Autor: arhitecti: Constantin Ciogolea şi
Simion Vasilescu - Cod monument Istoric: VN-II-m-A-06462
Construcţia teatrului a început în 1909 la iniţiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia care a donat 570.000 de lei pentru executarea lucrărilor de construcţie propriu-zisă, dar şi pentru amenajarea interioară, terenul pe care se află instituţia fiind pus la dispoziţie gratuit de către municipalitatea oraşului Focşani. Condiţia impusă de maior a fost ca teatrul să poarte mereu inscripţia Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”.
„Subsemnatul Maior Gheorghe Pastia, domiciliat în Focşani, în dorinţa de a contribui într-o măsură cît de mică la luminarea şi educaţia Neamului Românesc (…) muncind din greu, cu încordare şi privaţiuni zi cu zi mai bine de 40 de ani, văzînd necesitatea pentru oraşul Focşani de a avea un templu al artei, am găsit cu cale din economiile agonisite şi după stăruinţa cetăţenilor mei, să construiesc în anul 1908 un Teatru, aşezat în centrul oraşului Focşani, oraşul meu de naştere, pentru a servi ca locaş de cultură şi educaţie naţională.
…
Deoarece teatrul este mic, se vor menţine locuri de favoare strict necesare persoanelor oficiale, adică un loc rezervat şefului poliţiei pentru menţinerea ordinei în sala de spectacol, un loc pentru parchet, un loc pentru comandantul pieţei pentru buna orînduială a militarilor, un loc Directorului Liceului spre a observa buna orinduire a elevilor, un loc unui subcomisar sau agent de poliţie în Balcon, pentru a observa buna orînduială a publicului în Balcon şi Galerie, spre a nu face stricăciuni şi desordine. Acest regulament se va tipări în broşuri şi se va împărţi persoanelor oficiale şi publicului spre ştiință şi a se respecta dispoziţiunile prescrise într-însul.”, mai preciza ctitorul în testament.
Proiectul de arhitectură ales de o comisie înfiinţată special în acest scop a fost cel al arhitecţilor Constantin Ciogolea şi Simion Vasilescu.
Inaugurarea teatrului s-a făcut în data de 22 noiembrie 1913 cu spectacolul „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi, sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.
Pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a teatrului, Gheorghe Paştia a creat şi prevăzut două surse: fondul „Maior Gheorghe Pastia”, ce includea, prin testament, întreaga avere a ctitorului, şi crearea Ateneului Popular „Maior Gheorghe Paştia” a cărui construcţie a fost realizată cu fondurile donate de maior, ce urmau să servească şi pentru întreţinerea teatrului.
În această clădire au fost susţinute spectacole până în anul 1987 când, din cauza degradărilor provocate de seisme, orice fel de activitate a fost întreruptă.
Edificiul a fost restaurat în perioada 2000-2004, teatrul fiind redeschis pe 24 ianuarie 2004.
În memoria ctitorului a fost ridicat bustul în bronz al acestuia, realizat de sculptorul Gabriel Tăicuţu şi situat pe esplanada din faţa Teatrului Municipal.
Date de contact: Strada Republicii Nr. 77