De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un reper important al istoriei teatrului din Transilvania.
- Este în Cluj-Napoca, Județul Cluj
- Construit în 1912
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, înfiinţat în anul 1792, este al doilea teatru intrat în Uniunea Teatrelor din Europa, după Teatrul Bulandra…
- Constructor: Jenő Janovics
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07462
- Condiții de vizitare: parțial
Clădirea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a fost ridicată în 1912, după planurile arhitecţilor Geza Markus şi Frigyes Spiegel. Teatrul a fost amplasat în locul Vechiul Teatrului de Vară, construit la 1874 după planurile arhitectului Henrich Zimmermann, ce făcea parte din Parcul Central.
Primul teatru maghiar a fost înființat la Cluj din 11 noiembrie 1792, fiind cea mai veche companie teatrală de limbă maghiară şi era condusă de către Kotsi Patko Janos. În 1821, a fost ridicat primul teatru în care trupa să-şi desfăşoare activitatea – cel de pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu, pe locul unde acum se află Casa Universitarilor – Teatrul s-a mutat, în 1906, în teatrul nou construit, reprezentat de actuala clădire a Teatrului Național.
Atunci, Jenő Janovics a decis să ridice pe actuala stradă Emil Isac un studio propriu, pentru cinematografie și teatru, pe care îl va denumi „Cercul Teatral”. Teatrul Maghiar se mută aici abia după Primul Război Mondial. În 1961, clădirea teatrului a fost modificată masiv, faţada de atunci fiind refăcută complet.
Teatrul Maghiar a avut momente de vârf, marcate prin animatori de teatru, directori şi regizori de rezonanţă internaţională, care au rămas în istoria spectacolului maghiar, dar şi în memoria internaţională: Gyula E. Kovács, iniţiatorul ciclului dramelor shakespeariene (1865–1899), Jenő Janovics, fondatorul primului studio cinematografic maghiar (1905–1930), sau György Harag, regizor de talie europeană, unul din marii maeştrii ai scenei din ţară (1973-1985).
Din 1990, când o altă perioadă a ţării a început, la conducerea teatrului a venit Gábor Tompa, exponent al şcolii româneşti de regie. El alege un repertoriu valoros pentru public, format din capodopere atât ale literaturii autohtone, cât şi a celei universale. Trupa a format-o din actori din mai multe generaţii, iar spectacolele vor fi fost, de atunci, realizate de regizori de elită ai scenei româneşti şi internaţionale, precum: Andrei Şerban, Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Elie Malka, Mihai Măniuţiu, Patrick Le Mauff, Victor Ioan Frunză, Mona Chirilă, David Zinder, David Grant, Matthias Langhoff, Robert Woodruff, Alain Timar şi alţii.
Teatrului Maghiar de Stat Cluj a căpătat în tot acest timp faima naţională şi internaţională prin spectacole, primind premii valoroase, precum Cel mai bun spectacol străin al anului 1993 în Anglia, şase premii UNITER pentru cel mai bun spectacol. De asemenea, teatrul are turnee în Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Finlanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Republica Moldova, Ungaria şi Columbia şi Coreea de Sud.
Pe 13 aprilie 2007 a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Până la acea dată singurul teatru din România membru UTE a fost Teatrul Bulandra din București. Astăzi teatru de repertoriu, este subordonat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Majoritatea spectacolelor jucate în limba maghiară sunt traduse simultan în limba română. Momentan, aici funcționează patru trupe profesioniste: de cor, orchestră, balet şi teatru.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Zilnic între orele 10.00-13.00 şi 16.30-19.00 şi înaintea spectacolelor |
Date de contact: Adresa: Str. E. Isac nr. 26-28, Cluj-Napoca, Telefon: +40-264-439204
Casa de bilete: +40-264-593468
|
|
|