De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este reprezentativ în peisajul contemporan al artei dramatice în limba idiş, fiind continuarea primului teatru evreiesc profesionist din lume.
- Este în Bucureşti
- Înfiinţat în 1948
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: artistul şi scriitorul Avram Goldfaden
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
Teatrul Evreiesc de Stat a fost înfiinţat pe 19 august 1876, la Iaşi, datorită artistului şi scriitorului Avram Goldfaden (1840-1908). Acesta a inaugurat primul teatru evreiesc profesionist din lume în faimoasa grădină de vară „Pomul verde” din Iaşi. Începând cu acel moment, teatrul evereiesc a cunoscut o continuă ascensiune. În anul 1917 apare în sfera teatrului evreiesc şi regizorul Iacob Sternberg, care a practicat genul revuistic. De asemenea, contactul din anul 1923 al actorilor evrei români cu trupa de teatru din Vilna a avut un impact major, în sensul omogenizării prestaţiilor pe scenă.
Jumătatea secolului al XX-lea a marcat istoria teatrului evreiesc odată cu dictatura nazistă din cel De-Al Doilea Război Mondial. Actorii evrei nu avea voie să joace în limba idiş şi nici să apară pe scena teatrelor româneşti. În acel moment a fost înfiinţat Teatrul Baraşeum bazat pe spectacole de reviste, unde piesele se jucau în limba română, accesibile unui public mai larg. Teatrul Evreiesc de Stat este recunoscut ca instituţie de stat în 1948.
De-a lungul timpului repertoriul a devenit tot mai bogat, cuprinzând adaptări scenice după marile opere ale literaturii idiş, piese dramatice clasice evreieşti, cu autori români sau străini, dar şi piese dramatice din literatura universală. Piesele au permis multor nume să se afirme pe scena teatrului evreiesc nu numai în drame sau comedii, ci şi în spectacole muzicale, întărind ideea conform căreia actorul evreu este unul complet – pentru el, actoria, dansul şi cântecul sunt complementare. Câteva din numele consacrate sunt: Leonie Waldman-Eliad, Rudy Rosenfeld, Theodor Danetti, Maia Morgenstern şi mulţi alţii.
În ultimele decenii, Teatrul Evreiesc de Stat a participat la numeroase evenimente internaţionale şi a desfăşurat diverse turnee în SUA, Canada, Israel, Germania, Austria, Rusia, Elveţia, Franţa, Grecia. Alte realizări notabile ale teatrului sunt organizarea şi găzduirea, în 1991 şi 1996, a Festivalului Internaţional de Teatru în Limba Idiş, co-organizarea, în 2002, a Festivalului Naţional al Teatrelor Minoritare din România şi găzduirea şi co-organizarea, în 2003, a primului Festival de Cultură Idiş din Europa.
Teatrul Evreiesc de Stat se impune pe scena artistică a României prin unicitatea profilului şi a ideologiei promovate. Cu 130 de ani de istorie şi 50 de ani de activitate, mişcarea teatrală a reuşit să fie un element important în peisajul contemporan al artei dramatice în limba idiş la nivel naţional şi internaţional.
Preţ | Orar de vizită |
Adulţi –17,28 RON
Grupuri, elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap mediu şi uşor – 6,48 RON
Persoanele cu handicap grav şi accentuat, precum şi însoţitorii acestora – gratuit
|
Luni – Vineri: 9.00-17.00
Sâmbătă, Duminică: 9.00-13.00
|
Date de contact: Strada Doctor Iuliu Barasch, nr. 15, Sector 3, Bucureşti; Telefon: +4021.323.45.30, +402.323.39.70 (Casa de bilete); +40721.332.436 |