- Este in Galaţi, Județ Galaţi
- Anul înfiinţării: 1 septembrie 1955
- Deschis publicului
Situat pe malul Dunării, între gurile de vărsare ale Siretului şi Prutului, oraşul Galati este cel mai important port al Moldvei, începȃnd cu sec. secolul al XVI-lea…
De asemenea, se poate mandri cu o viaţă culturală intensă, în acest sens una dintre una dintre atracţiile culturale ale orasului fiind Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. După cum îi sugerează şi numele, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” este strȃns legat de numele actriţei Fani Tardini, un nume cunoscut pe scenele teatrelor din tară, din vremea aceea, şi a cărei activitate a influenţat existenta teatrului din Galati.
Actrita îşi manifestă dorinta de a se înfiinţa in Galati un teatru „demn de înalta şi frumoasa sa menire” de nenumărate ori, începȃnd fiind în anul 1886. Sfătuit de prietenul său, Al. Hurmuzachi, Vasile Alecsandri dedică actritei piesa „O partida de Cocina”, care se va bucura de ovaţiile publicului şi de recenzii pozitive în presă.
Ideea de a avea un teatru national prinde din ce în ce mai mult la public, astfel că, în 1869 cu ocazia vizitei la Galati, Mihail Kogalniceanu susţine acţiunile şi demersurile actriţei Fani Tardini de pȃnă atunci, alături de presa locală care începe să-şi manifeste interesul fată de iniţiativa actriţei.
În 1853, se înfiinţează de către Luigi Ademolo, un profesor de cȃnt, „un mic teatru” pe locul Hanului Ventura, unde unde se susţineau comedii şi mici operete improvizate. Între 1851-1853, Fani Tardini joacă alături de Mihail Pascaly, însă din 1860 formează o trupă cu fraţii Ion şi Alexandru Vlădicescu, care ajunge să fie din ce în ce mai cunoscută în ţară, prin turneele întreprinse.
Trupa de teatru Tardini-Vlădicescu a susţinut piese din dramaturgia universală si naţională, precum „Haimanalele”, „Mireasa poporului”, „Ştrengarul din Paris”, „Aşa e lumea”, „Căpitanul cu nărav” şi altele.
În 1862, se elaborează un proiect pentru construirea unui teatru în Galaţi, însă va rămȃne în stadiu de faşă. Este aprobat de Alexandru Ioan Cuza, însă guvernul nu sprijina această initiaţivă. Între anii 1863-1864, apare menţionat în „Istoria teatrului în Moldova” sala de teatru deschisă de Luigi Ademolo, fiind singurul loc din oraş unde se puteau ţine reprezentanţii de teatru.
În martie 1865, Mihai Eminescu, pe atunci adolescent, fiind fascinat de reprezentaţiile trupei Tardini Vladicescu, se hotărăşte să-i însoţească, în calitate de sufleur, în turneul lor prin ţară, perioadă descrisă de Alexandru Odobescu astfel: „Teatrul lui Fani Tardini îl desluşeşte pe Eminescu definitiv asupra lui însuşi”.
În1872, Fani Tardini se stabileşte în Galaţi cu Alexandru Vlădicescu.
Pe 21 martie 1880, trupa de teatru Fani-Vlădicescu dă prima reprezentaţie cu piesa „Idiotul”. În data de 8 decembrie 1887, în dorinţa de a-l ajuta pe Mihai Eminescu să iasă din starea financiară precară în care ajunsese, Fani Tardini şi fratii Vlădiceşti se hotărăsc să susţină în acest sens o reprezentaţie, eveniment ce apare menţionat în „Curieul român”.
În data de 16 septembrie 1955, prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003, se înfiinţează Teatrul de Stat Galaţi. În data de 30 decembrie 1956 teatrul este inaugurat cu spectacolul „D’ale carnavalului”.
În 1900, Fani Tardini va juca pentru ultima dată pe scena Teatrului Papadopol, punȃnd capăt unei cariere strălucite de 30 de ani si nicidecum uşoară, ţinȃnd cont de condiţiile grele de atunci cu care s-a confruntat.
În anul 1908, Fani Tardini se stinge din viaţă.
În data de 23 octombrie 1922 se deschide Teatrul cel Mare. Intre anii 1919 – 1941 funcţionează Teatrul Papadopol. Prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003, din 16 septembrie 1955, începe funcţionarea Teatrului de Stat Galaţi.
Din anul 1973, Teatrul de Stat se va numi Teatrul Dramatic Galaţi. Din anul 2000, Teatrul Dramatic Galaţi va luna numele actriţei Fani Tardini.
În data de 14 aprilie 1955 se va juca în Sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” primul spectacol al teatrului intitulat „Preludiul”.
Pe scena teatrului au debutat actori precum, Gina Patrichi, Ştefan Bănică, Ileana Cernat, Florina Cercel, Emil Hossu şi multi altii, contribuind la evoluţia acestei instituţii de cultură.
Date de contact: Str. Domnească nr. 59, Galaţi, nr. telefon: 0236412745/ 0236412330 |