De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din ceele mai frumoase instituţii de cultură ale Oradiei.
- Este in nume localitate, Județ Bihor
- Data începerii construcției: 1899
- Data finalizării construcţiei: 1900
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Teatrul de stat a fost construit în perioada 21 iulie 1899- 1 octombrie 1900 de arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior, după un proiect al renumitei firme vieneze de arhitectură Fellner & Helmer. Printre cele mai importante proiecte de teatre din ţară se mai numără teatrele din Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.
- Autori: Fellner și Helmer
- Cod monument Istoric: BH-II-m-A-01048
- Stil arhitectural: eclectic
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor
Sala are o capacitate de 1000 de locuri şi este dispusă pe trei nivele: sală. Loji şi balcoane. De-o parte şi de alta a intrării se află statuile ce reprezintă zeiţa Comediei şi a Tragediei.
Clădirea este construită într-un stil arhitectural eclectic, ce îmbină stilul neoclasic cu elemente ale stilului neorenascentist şi neobaroc. Decoraţiile interioare şi finisajele poarta amprenta stilului rococo.
Datorită acusticii perfecte, pe scena teatrului se ţin concerte simfonice, de concerte de muzică populară, pop, folk, spectacole de operă, balet, precum şi diverse conferinţe.
Prima stagiune românească a fost inaugurată în data de 9 şi 10 octombrie cu reprezentaţii de teatru susţinute de trupa Teatrului Naţional din Cluj.
De-a lungul timpului au fost puse în scenă opere scrise de scriitori romnâni renumiţi, precum Mihail Sorbul, I. L. Caragiale, Lucreția Petrescu, Octavian Goga, precum şi de scriitori străini.
Se susţin specatacole în limbile română şi maghiară, de către trupele de teatru „Iosif Vulcan” şi „Szigligeti”.
O dată la doi ani, Teatrul de stat din Oradea organizează „Săptămâna Teatrului Scurt”, festival ce a luat fiinţă în anul 1976 şi care a ajuns să se numere printre cele mai semnificative manifestări culturale din ţara noastră, reuşind să adune spectacole reuşite şi regizori consacraţi din toată ţara.
În anul 2006, Teatrul de stat a obţinut două nominalizări la Gala premiilor UNITER. A participat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, fâcându-se rremarcat prin spectacolele strălucite pe care le-au susţinut.
În anul 2012, teatrul atrage din nou atenţie galei UNITER, prin reprezenţie de teatru „Scripcarul pe acoperiş”, care obţine două nominalizări la categoria „Cea mai bună scenografie” (Vioara Bara) şi „Cea mai bună actriță în rol secundar” (Ioana Dragoș Gajdo pentru rolul Golde.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Tur |
Casa de bilete Pauză între 13.00 şi 17.00 |
Date de contact: Piaţa Regele Ferdinand nr. 4-6, Oradea, judeţ Bihor, nr. telefon: 0259.436.592, 0259. 476.568.
|