De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai cunoscute teatre de animaţie din ţară!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 1945
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Teatrul Ţăndărică a luat fiinţă în anul 1945, având ca primă secţie, secţia de marionete, condusă de actriţa Lucia Calomeri, care avea experienţă în domeniu. Actriţa Lucia Calomeri a creat un grup din studenţi de la Belle Arte, grup care a stat la baza constituirii secţiei de marionete, din care au făcut parte regizorul Nicolae Massim şi marionetiştii, Dorina Tănăsescu, Antigona Papazicopol, Lucia Georgescu şi alţii.
Aceasta a fost ajutată şi de alte personalităţi cunoscute, precum Elena Pătrăşcanu, soţia ministrului de justiţie din acea perioadă, Alexandru Brătăşanu, Lena Constante, artistă plastică şi folcloristă, şi Ileana Popescu, de meserie scenografi.
În anul 1949, se va constitui şi secţia de păpuşi a teatrului, acest lucru fiind posibil datorită noului director al instituţiei, Margareta Niculescu, ajutată de artiştii păpuşari Renee George Silviu, Ştefi Nefianu, Fifi Bradu, Rita Stoian, Carmen Stamatiade.
Ulterior, echipa s-a mărit, prin alăturarea unor artişti plastici, precum Liviu Ciulei, Ella Conovici, Ioana Constantinescu, Mioara Buescu, regizorul Ştefan Lenkisch, artiştii păpuşari: Brânduşa Zaiţa Silvestru, Justin Grad, Mişu Prujinski, Costel Popovici, Valeriu Simeon etc. De asemenea, s-au alăturat şi artişti păpuşari, precum Brânduşa Zaiţa Silvestru, Justin Grad, Mişu Prujinski, Costel Popovici, Valeriu Simeon etc. Aici au montat regizorii: Radu Penciulescu, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Ildiko Kovacs, Irina Niculescu, Felix Alexa, Ion Caramitru etc.
Teatrul Ţăndărică a avut şi un rol de inovator în teatrul de animaţie, prin crearea unor noi modalităţi de expresie. Printre spectacolele remarcabile pe care le-a purtat se numără “Umor pe sfori”, “Micul prinţ”, “Cartea cu Appolodor”, Eu şi material moartă” “Peter Pan”, “Don Quijote” şi altele, piese jucate înainte de anul 1989.
Teatrul Ţăndărică a adăpostit şi patru ediţii ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete, care s-au ţinut în anii 1958, 1960, 1965 şi 1998. În anul 1978, teatrul Ţăndărică a câştiat Premiul Erasmus pentru contribuţia pe care a adus-o la formarea profilului estetic al teatrului de păpuşi contemporan. De-a lungul timpului, teatrul Ţăndărică, a participat la diverse festivaluri, pentru care a primit premii de creaţie şi interpretare. A ţinut şi turnee în străinătate.
Teatrul Ţăndărică este renumit pentru Nocturnele pe care le organiza în perioada comunistă, consacrându-se ca un loc al libertăţii artistice, unde s-au format artişti din teatru, muzică şi dans.
În perioada 1986-1999, s-au jucat piese precum “Visul unei nopţi de vară”, “Adunarea păsărilor”, “Furtuna”. Tot în această perioadă, s-a montat pentru prima dată spectacole cu păpuşi, precum “Cenuşăreasa şi Bastien”, “Bărbierul din Sevilla, “Motanul încălţat”, “Harap Alb” şi altele. În perioada mai sus menţionată, directorul instituţiei a fost Michaela Tonitza-Iordache, soţia actorului Ştefan Iordache, care s-a remarcat şi prin activitatea literară.
Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a participat la diverse competiţii organizate la nivel naţional şi internaţional pentru care a primit premii, precum Premiul naţional pentru teatrul de păpuşi, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferenţă culturală în arta scenică. A participat şi la diverse festivaluri organizate la Tolosa, Praga, Botoşani, Galaţi, unde a primit Marele Premiu.
Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică îşi desfăşoară spectacolele pe scenele a trei săli, una situată pe Calea Victoriei nr. 48-50, fost cinematograf, unde se ţin spectacolele pentru păpuşi şi care a fost înfiinţată în anul 1965, şi două pe strada General Eremia Grigorescu nr. 24, sala Lahovari, destinată spectacolelor de marionete şi Sala Studio Animart, destinată experimentelor teatrale, recitalurilor şi workshopurilor, care funcţionează din anul 2003. Sala Lahovari are o capacitate de 342 de locuri, iar sala Studio Animart este mai mică, cu o capacitate de 40 de locuri.
În anul 2004, Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a organizat în colaborare cu Primăria Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Internaţional al teatrului de animaţie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”, festival care se desfăşoară şi în prezent.
În anul 2008, Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică îşi va schimba numele în Teatrul de Animaţie Ţăndărică.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Agenţia de bilete:
Bilete copii- 13 RON (în intervalul Luni-Duminică)
Bilete adulţi – 15 RON (în intervalul Luni-Duminică)
Bilete grupuri organizate – 10, 50 RON (în intervalul Luni-Vineri)
Se pot face rezervări pe site-ul teatrului, însă doar pentru spectacolele de sâmbătă şi duminică.
|
Agenţie de bilete:
Luni-Sâmbătă: 09:00 – 17:00
Duminică: 09:00 – 13:00
Rezervări telefonice:
Luni-Vineri: 10:00 – 13:00
Nr. telefon: 021.315.23.77. |
Date de contact: Bucureşti, judeţ Bucureşti. |