- Este in Măgura, Județul Buzău
- Organizată în perioada 1970-1985
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Tabăra de sculptură din Măgura este un splendid şi inedit muzeu în aer liber, unic în România prin dimensiunile sale…
- Constructor/ Autor: s-a organizat la iniţiativa sculptorului Gheorghe Coman
Tabăra de sculptură din Măgura a fost organizată în perioada 1970-1985, la iniţiativa sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a judeţului Buzău
Programul taberei prevedea ca timp de 16 ani, 16 sculptori să descindă la Măgura unde, timp de două luni, august şi septembrie, să creeze o sculptură pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorţi.
În perioada de 16 ani prevăzută, au lucrat la Măgura 163 de sculptori de la care au rămas 256 de lucrări în piatră, donate judeţului de către realizatorii lor în cadrul unei festivităţi.
Ansamblul de la Măgura este cel mai mare de acest fel din ţară. Un lucru regretabil este că sculpturile nu poartă autorul şi titlul lucrării.
Creaţiile artistice se află pe un teren de 21 de hectare, ce aparţinea Mănăstirii Ciolanu, dar care la ora actuală este administrat de autorităţile culturale ale judeţului Buzău, ce plătesc o chirie mănăstirii.
Piatra folosită în ridicarea lucrărilor a fost procurată din comuna Măgura, dar şi din carierele de calcar din localităţile Naeni şi Ciuta. Pentru a ajunge la muzeul în aer liber trebuie să circuli pe DN 10 (ce leagă oraşul Buzău de Braşov) până la Ciuta şi apoi pe drum judeţean.
Tabăra de sculptură de la Măgura este considerată cea mai mare expoziţie de acest fel din România şi una dintre cele mai mari din întreaga lume. O tabără similară, dar de mai mici dimensiuni şi cu lucrări de artă realizate din lemn, mai poate fi găsită şi la Sălişte, judeţul Sibiu (Tabăra de sculptură Poiana Soarelui).
Fiindcă în ultimii ani sculpturile au intrat într-o stare de degradare, iar unele s-au prăbuşit de-a dreptul, autorităţile au conturat un plan pentru restaurarea operelor de artă. Ana Dicu, directoarea adjunctă a Muzeului Judeţean Buzău, estimează începerea unor serii de lucrări de reparaţie şi de igienizare a spaţiului expoziţional, subvenţionate din fondurile Consiliului Judeţean. Sculpturile au fost inventariate, la fel şi stricăciunile. Se crede că unele blocuri de piatră au fost afectate de alunecări de teren, altele de către vizitatori de joasă speţă.
În afară de realizarea lucrărilor de reparaţie, vor mai fi montate plăcuţe speciale de informare şi avertizare, ce îndeamnă şi la menţinerea unei distanţe între lucrări şi vizitatori, protejîndu-se, astfel, sculpturile.
Recent a fost editat şi un album dedicat ansamblului, ce poate fi achiziţionat şi de la Mănăstirea Ciolanu.
În afară de Tabăra de la Măgura, în zonă există şi alte obiective turistice demne de vizitat. Printre acestea se numără Mănăstirea Ciolanu şi Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu.