- Este în Pojorâta, Județul Suceava
- Înființare în 1971
Rezervaţia naturală Stratele cu Aptychus de la Pojorâta păstrează, conservate, resturi fosile ale diverselor forme de viaţă marină…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Stratele cu Aptychus de la Pojorâta, judeţul Suceava, formează o rezervaţie naturală de tip paleontologic. Are o suprafaţă de un hectar şi se află pe versantul de sud-est al Munţilor Rarău, în lunca dreaptă a râului Moldova (aproape de drumul european E58).
În masivul calcaros din această zonă s-au descoperit resturi fosile de apthychus atribuite Jurasicului. Acestea sunt depozitate în stratele de roci constituite din conglomerate, marne şi gresii.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a III-a, zone protejate. Stratele cu Aptychus reprezintă deschiderile geologice cele mai importante ale faciesului Strate cu Aptychus din Carpații Estici.
Din punct de vedere structural, acestea sunt bine deschise și prezintă strate cutate intens cu resturi de aptychus și tipuri variate și noi de roci: microconglomerate, gresii micacee, marne calcaroase roșii violacee ori cenușiu-verzui, precum și calcare cu nodule de silex.
Rezervația este bine delimitată de restul suprafeței parcelei silvice cu semne de vopsea pe arborii limitrofi rezervației, pentru a fi ușor de reperat. Aceste delimitări au fost făcute odată cu amenajările din anul 2004.
Alte planuri de management s-au întocmit în anul 2005 și retransmise, în 2008, Ministerului de Resort.