De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al latinităţii, care uneşte poporul român de cel italian!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit în 23 aprilie 1926
- Deschis turiștilor.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: TM-III-m-B-06314
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Statuia Lupoaicei din Timişoara este amplasată în Piaţa Victoriei, între Operă şi Catedrala Mitropolitană din Timişoara. A fost inaugurată în data de 23 aprilie 1926 de ziua Sfântului Gheorghe în prezenţa a 10.000 de oameni şi este o copie fidelă a Lupei Carolina din Roma.
Statuia are următoarele dimensiunea de 75 cm înălţime şi 114 cm lungime, apropiinduse de dimensiunea reală a unei lupoaice, fiind amplasată pe o coloană de 4,96 m. Se numără printre cele patru statui făcute cadou de oraşul Roma României între anii 1906-1926 pentru a celebra originea latină a poporului român, celelalte trei fiind în Bucureşti (1906), Cluj (1921) şi una în Chişinău (septembrie 1921).
Statuia înfăţişează legenda întemeierii Romei, care spune că ar fi fost întemeiată de doi fraţi, Romulus şi Remus, alăptaţi şi crescuţi de o lupoaică.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statuia a fost dărâmată, în urma întoarcerii armelor României împotriva puterilor Axei, însă în timpul regimului comunist, statuia a fost montată din nou.
Despre statuia originală „Lupa Carolina” din Roma se spune că ar fi fost construită în sec. al V-lea î. Hr. din bronz etrusc, undeva pe valea fluviului Tibru, în prezent, fiind păstrată în Palatul Conservatorilor” din Roma. În locul acesteia este expusă o copie a ei, în Piazza del Campidoglio.
Date de contact: Piaţa Victoriei nr. 3, Timişoara, judeţ Timiş. |