De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al luptei românilor pentru unire!
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Construit în 1873
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: sculptor francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse
- Cod monument Istoric: B-III-m-A-20057
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, declarată monument istoric, este amplasată în faţa Palatului Universităţii din Bucureşti. În trecut, pe locul acesta s-a aflat fosta mănăstire Sf. Sava care a fost demolată în anul 1873.
Operă a sculptorul francez Albert-Ernest Carrier Belleuse, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul este prima de acest gen din Bucureşti. În realizarea ei, autorul a folosit materiale documentare adunate şi trimise de către Alexandru Odobescu şi Theodor Aman.
Statuia este realizată din bronz, iar soclul din marmură. Are o înălţime de 2,5 metri şi îl înfăţişează pe domnitorul Mihai Viteazul călare, cu o mână ţinând de frăul calului şi cu cealaltă în sus şi ţinând o sabie, în semn de chemare la luptă. Pe fiecare parte a soclului este amplasată câte o stemă de bronz. Pe partea din faţă şi spate este vulturul, simbolul Ţării Româneşti, iar pe părţile laterale stemele Moldovei şi Transilvaniei.
Statuia a fost realizată la Paris şi finalizată în anul 1873, însă inaugurarea ei a avut loc abia în anul următor din motive politice, astfel că a fost dezvelită în data de 8 noiembrie 1874, de ziua Sfinţilor Mihai şi Gavril, în prezenţa familiei domnitoare, a membrilor guvernului şi altor persoane importante.
În data de 11/23 septembrie 1877, lângă statuia ecvestră au fost amplasate două turnuri prin Ordinul de zi din 5/17 septembrie 1877 dat şi semnat de domnitorul Carol I. Aceste turnuri provin din timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cand armata română a cucerit reduta otomană Griviţa I. Au mai fost capturate inca un turn şi un drapel.
În septembrie 2010, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a fost mutată temporar în Parcul Izvor, pentru a se realiza o parcare subterană în centrul Bucureştiului, lucrări care au fost finalizate în anul 2012, când statuia a fost din nou mutată în locul originar în 5 mai 2012.
Date de contact: bulevardul Mihai Kogalniceanu, în faţa Palatului Universităţii, Bucureşti, judeţ Bucureşti. |