De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este întemeietorul învățământului superior medical românesc!
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit în 1903
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Carol Storck
- Cod monument Istoric: B-III-m-B-19981
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Statuia dr. Carol Davila este amplasată în curtea din fața intrării Facultății de Medicină din București, care îi poartă numele în semn de omagiu celui care a jucat un rol important în organizarea învățământului superior medical.
Carol Davila (pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila), s-a născut în 1828 în Parma, Italia. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Medicină din Paris şi în Germania. La nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher, a sosit pe teritoriul ţării noastre la 13 martie 1853, invitat de domnul Barbu Ştirbei, pentru a organiza serviciul sanitar. Deşi Davila îşi plănuise să stea doar trei ani aici, a rămas până la sfârşitul vieţii.
Carol Davila a organizat serviciul românesc de ambulanțe, construieşte serviciul sanitar militar și civil, înființează o școală de felceri iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar, pe care le întreţine din banii săi, iar mai târziu o transformă în „Şcoala națională de medicină și farmacie”. După 10 ani, în 1869 înființează Facultatea de Medicină.
În data de 24 august 1884, înceteayă din viață, iar la două luni după, se aduce în discuție, în cadrul primului congres medical național din octombrie 1884, organizat la București, ideea ridicării unui monument în cinstea lui Carol Davila.
Statuia îl înfățișeazî pe Carol Davila în picioare, îmbrăcat în uniformă de general, cu sabia prinsă la șoldul stâng. Mâna stângă ține un document făcut sul, iar mâna dreapta, îndoită la spate ține chipiul. Se cunoaște faptul că acesta avea brațul drept anchilozat, în urma unui reumatism articular, astfel că îl ține în unghi drept la spate.
Statuia a fost turnată în bronz în atelierele Școlii de arte și meserii din București. Are o înălțime de 2 m, iar soclul de 3, 5 m, care a fost realizat din granit negru. Pe partea din față și spate a soclului au fost aplicate două plăci din bronz în formă de scut. Pe partea din față se poate vedea emblema medicinii, toiagul lui Esculap, precum și un text ce încorporează realizările sale: Spitalul Oștirii din Mihai Vodă, Școala Națională de Medicină și Farmacie, Școala Veterinară, Servițiul Sanitar al Armatei, Servițiul Sanitar al Principatelor Unite, Azilul Elena-Doamna, Eforia Spitalelor Civile, Școala de Surdo-Muți, Facultatea de Medicină din București, Institutul de Chimie. Pe placa din față, în partea stângă mai sunt aplicate două ramuri cu frunze de laur unite de o panglică. În ceea ce privește placa de bronz amplasată pe partea din spate a soclului, pe ea sunt enumerate persoanele care au constituit ”Comitetul de Erigere” a monumentului.
Date de contact: Bd. Eroii Sanitari nr, 8, sector 5, București, județ București. |