- Este in Voineasa, județul Vâlcea
- Unitate geografica: Carpații Meridionali
- Altitudine: 600 – 800m
Stațiunea Voineasa este amplasată la 80 de km de orasul Râmnicu Valcea (județul Vâlcea), la 250 km față de București și la 100 km față de Sibiu. Este situată în Țara Loviștei, pe Valea Lotrului (DN 7A), la poalele Munților Lotrului (Carpații Meridionali) la o altitudine de aproximativ 650 m…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: tot timpul anului
Voineasa este deschisă turiștilor pe toată perioada anului, fiind una dintre cele mai renumite și mai importante stațiuni de odihnă și tratament din România.
Conform legendelor locului, se pare că numele stațiunii Voineasa precum și a câtorva localități dimprejur provine de la membrii unei cete de lotri (haiduci) care după o viață de haiducie s-au așezat fiecare la casa lui, în locul preferat. Astfel, Ciungu a rămas la Ciunget, Mălai la Mălaia, Pascu la Pășcoaia, Breazu la Brezoi iar Voinea a urcat până în creierul munților la Voineasa.
Prima atestare documentară se găsește într-un hrisov al lui Neagoe Basarab de la 1520 care hotăra granița între Transilvania și Țara Românească. Dupa anul 1774, mai multi păstori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, aducând cu ei obiceiuri păstorești și port specific ce se mai menține și astăzi.
În 1908, Voineasa a fost declarată comună. În perioada 1977-1981, pe locul fostei colonii aparținând celui mai mare șantier hidroelectric din țară, a prins contur stațiunea permanentă Voineasa.
Ca stațiune balneoclimaterică, Voineasa a fost înființată în octombrie 1981.
Climatul comunei Voineasa este tipic depresiunilor intramontane, cu veri răcoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 14 °C), ierni reci (temperatura medie a lunii ianuarie este de -7 °C) și precipitații anuale de aproximativ 800 mm.
Voineasa este o stațiune climaterică și de odihnă de interes general cu funcționare permanentă. Principalul factor natural de cură îl reprezintă climatul tonic, cu aer curat, lipsit de praf și alergeni și ionizarea accentuată a atmosferei, datorată pădurilor de conifere care înconjoară localitatea.
Stațiunea este recomandată atât pentru odihnă, cât și pentru tratarea asteniilor nervoase, a stărilor de debilitate, de surmenaj fizic și intelectual, a anemiilor secundare, a bolilor aparatului locomotor și ale căilor respiratorii, a rahitismului si tulburarilor de creștere la copii dispunând de o bază de tratament modernă si bine utilată. Cazarea se face în hoteluri, vile moderne și pensiuni agroturistice. Pentru petrecerea plăcută a timpului, stațiunea mai dispune și de terenuri de tenis, baschet și handbal, sală de spectacole de teatru și cinema.
Pentru turiștii care doresc să viziteze împrejurimile stațiunii Voineasa, este important de știut că întreaga zonă este bogată în obiective turistice diverse. Se pot vizita peșteri, mânăstiri și lacuri, adevarate monumente ale naturii de o mare valoare națională.
Turiștii pot face drumeții în Muntii Capatanii, Munții Lotrului aici existând multe trasee marcate. În zonă și în împrejurimi se mai pot vizita de asemenea, stațiunea Vidra (aflată la 30 km de Voineasa) cu minunatul lac de acumulare și cu pârtia de schi, Parcul Național Cindrel, Obârșia Lotrului, Cataractele Lotrului (formațiuni stâncoase, rezultate prin eroziune), lacurile Bradișor și Mălaia pe care se poate practica pescuitul sportiv, Peștera Laptelui (la 20 km de Voineasa), Cheile Jidoaiei (la 12 km de stațiune), hidrocentrala Ciunget, Rezervația naturală Latorița, Transalpina.
Situate in sud-vestul comunei Voineasa, pe o distanță de cca. 25 de km se află 5 rezervații naturale, care dezvăluie privirii frumusețe și sălbăticie, oferind totodată posibilitatea de a traversa munții prin Pasul Curmătura Oltețului, pentru a ajunge la Peștera și Mânăstirea Polovragi și de aici la Peștera Muierii. Principalele puncte de atracție ale văii sunt: Cascada Apa Spanzurată, Piatra Fetii, Lacurile Petrimanu și Galbenu, Cascada Moara Dracilor, Lacurile Iezerul Latorișei și Violeta, Piatra cu Gauri, Lacul Muntinu.
Cei interesați să cunoască viața tradiționala a oamenilor de la munte pot vizita stâna familiei Borboana Matei, situată în punctul la Cireși, pe traseul Voineasa – Chica Lupului – Cireși – Paraul Prejbutei sau Valea Maceșului.