De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cunoscută pentru efectele benefice ale tratării cu apele sale minerale.
- Este în județul Suceava
- Atestare documentară: 1592
- Altitudine: 802 m
Supranumită „Perla Bucovinei”, staţiunea Vatra Dornei este situată în partea de nord-est a României, mai exact în judeţul Suceava.

- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Frumuseţea acestei staţiuni este dată de munţii impăduriţi care o înconjoară: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţei, Munţii Rodnei, Munţii Călimani şi Munţii Obcina Mestecăniş.
Încă din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, Vatra Dornei devenise cunoscută şi căutată pentru apele sale minerale, dar şi pentru practicarea sporturilor de iarnă şi alpinism.
Ca staţiune balneară, Vatra Dornei are de oferit:
– izvoare cu apă minerală carbogazoasă
– izvoare termale, calcice, sulfuroase, magnezice şi bicarbonatate
– mofete naturale de săruri cu concentraţie ridicată de CO2 şi foarte pure
– nămol de turbă care se găseşte în Poiana Stampei
În staţiune puteţi opta pentru tratamente care tratează următoarele afecţiuni:
– Profilaxie: pentru persoane cu surmenaj fizic şi intelectual, sedentare, sănătoase cu predispoziţie de îmbolnăvire etc.
– Afecţiuni ale aparatului cardiovascular: boală cardiacă ischemică, infarct miocardic, hipertensiune arterială, aterocleroză, boli vasculare simple etc.
– Afecţiuni ale aparatului locomotor: reumatism inflamator, afecţiuni post-traumatice, afecţiuni neurologice (paralizii, nevralgii, nevrite etc), hernie de disc etc.
– Afecţiuni asociate: boli digestive, boli ale aparatului respirator, boli ale aparatului genital, boli renale, boli ale sângelui (anemii), boli metabolice (diabet, obezitate) etc.
În centrul staţiunii se află un parc natural care este renumit pentru veveriţe, dar şi pentru cazino. Printre atracţiile turistice ale staţiunii se numără Muzeul vânătorii şi al ştiinţei, precum şi Muzeul etnografic al Bucovinei, care a fost înfiinţat în anul 1996 şi este format din două secţii, Hanul Domnesc (sec. al XVI-lea) şi Muzeul Satului din Bucovina (sec. al XVI-lea, care este în aer liber.
Pentru iubitorii de trasee şi plimbări în aer liber, este important de ştiut că din Vatra Dornei pornesc trasee turistice în munţii Suhard, Giumalău-Rarău, Călimani şi Bistriţei.
Începănd cu anul 2000, în staţiune se poate practica turismul de aventură şi de sporturile extreme, cum ar fi zborul cu parapanta, river rafting, mountain bike, escaladă etc. În ceea ce priveşte ciclismul montan, au fost amenajate aproximativ 90 de km de trasee.
Dacă optaţi să veniţi iarna în statiune, două pârtii de schi cu o lungime de 800 şi respectiv 3000 de m, dotate cu telescaun, un teleschi şi un baby schi, o pârtie de schi fond şi un patinoar vă stau la dispoziţie.
Peisajele de o frumuseţe uluitoare, izvoarele termale, climatul submontan cu efect benefic asupra sistemului nervos sunt doar câteva din motivele pentru care să vizitaţi măcar o dată.