- Este în județul Braşov
- Unitate geografică: Carpaţii Curburii, pe Valea Timişului
- Altitudine: 800-850 m
Timișul de Sus, mai demult Vama Timiș, este o staţiune turistică faimoasă datorită peisajelor încântătoare şi numeroaselor trasee montane de mare interes ce pornesc de aici…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Stațiune Timișu de Sus este o staţiune climaterică şi se află aşezată în depresiunea cu același nume, pe DN1 la o distanță de 18 km. de orașul Brașov și la 4 km. de Predeal. Geografic, localitatea se află la o altitudine de 800-850 m, între Masivul Postăvarul la nord, Masivul Piatra Craiului la est și Platforma Predealului la sud-vest.
Timișu de Sus a aparținut din 1876 Comitatului Brașov din Regatul Ungariei, apartenență ce se va încheia în anul 1920, odată cu semnarea Tratatului de la Trianon. Tratatul prevedea stabilirea frontierelor Ungariei cu vecinii săi. În perioada interbelică localitatea a aparținut administrativ-teritorial județului Brașov.
Până în 1918, aici era punctul de trecere a frontierei Timiș-Predeal, între Austro-Ungaria și Regatul României. Săpăturile arheologice au scos la iveală că zona a fost locuită încă din timpuri străvechi. Arheologii au descoperit, în anul 2007, la 200 de metri de DN1, în pădure la o altitudine de 800 m, o cetate cu șanț, bermă, zid și bastion datată în epoca medievală.
Din punct de vedere medical, staţiunea este recomandată în tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii (rinite, traheite, bronşite cronice, tuberculoză pulmonară neevoluatv sau tuberculoza extrapulmonară inactivă, purtătorii de colapso-terapie medicală sau chirurgicală, stări după congestii pulmonare sau după tuse convulsivă la copii), metabolice şi de nutritie (debilităţi fizice, surmenaj, convalescenţă cu stare generală bună, rahitism şi tulburări de creştere la copii), endocrine (hipertiroidia benigna), tratarea nevrozelor astenice sau pur şi simplu pentru recreerea oamenilor sănătoşi.
Trasee montane:
-
Timișu de Sus – Masivul Piatra Mare
-
Timișu de Sus – Cabana Secui – Cheile Râșnoavei
-
Timișu de Sus – Cabana Cheia din Masivul Postăvarul
-
Timișu de Sus – Cascada Tamina
-
Timișu de Sus – Cabana Dâmbu Morii – Şirul Stâncilor – Peștera de Gheață
-
Timișu de Sus – Cabana Dâmbu Morii – Canionul 7 Scări – Cabana Piatra Mare – Vf Piatra Mare
-
Timișu de Sus – Cabana Dâmbu Morii – Peştera Urşilor
Obiective turistice:
-
Biserica de lemn
-
Biserica de lemn în stil maramureșan
-
Mănastirea romano-catolică Congregațio Jesus
-
Cabana Cotul Donului
Acces: DN1, între Predeal şi Braşov
|