- Este în Slănic, Județ Prahova
- Unitate geografică: Subcarpaţii Curburii
- Altitudine: 450 m
Staţiunea Balneoclimaterică Slănic Prahova este un centru de tratament şi divertisment, care deţine una dintre cele mai mari saline din Europa…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Staţiunea Slănic se situează pe valea pârâului cu acelaşi nume, la 40 de km de Ploieşti şi 20 de km de Vălenii de Munte. Staţiune aglomerată, este recunoscută pentru factorii naturali de cură, a climatului puternic ozonat, a cadrului natural pitoresc, dar şi a modernităţii bazelor de tratament şi condiţiilor de cazare.
Localitatea a devenit cunoscută pentru zăcământul de sare deţinut. Slănic este un centru al sării ce include Muntele de Sare, unic în lume şi a doua cea mai mare salină din Europa.
Exploatarea sării a început în 1689, când spatarul Mihai Cantacuzino, dându-şi seama de existenţa zăcământului, a cumparat în 1685 moşia Slănic. Extragerile de atunci s-au făcut în formă de clopot, iar tavanele acestora s-au prăbuşit şi aşa au luat naştere cele trei lacuri cu apă sărată. Între 1800-1845, se fac alte două noi ocne, tot în formă de clopot, în punctele Baia Baicului şi Grota Miresei, care au devenit lacurile care deservesc staţiunea. Lacurile sunt renumite prin efectul terapeutic datorat nămolului sapropelic şi apei sărate.
Din 1865, a început exploatarea sării în mina „Sistematica”, din zona Voinoaia – moment marcant în istoria mineritului de la Slănic, deoarece s-a trecut de la exploatarea tip „clopot” la cea „sistematică cu mai multe camere”. În 1881, s-a deschis mina Carol (Principatele Unite), ce a funcţionat până în 1935, din anul 1912 deschizându-se mina Mihai (23 August) ce a funcţionat simultan, până în 1972.
Acum, oraşul este cunoscut pentru băile Baciului, Baia Verde și Baia Roșie, precum și pentru Salina Veche și Salina Nouă. Salina Veche este deschisă publicului larg, din 1972, fiind folosită ca loc de agrement şi tratament. Are 15 camere, toate cu profil trapezoidal. Adâncimea maximă a minei este de 217m, iar camereleau 55 m înalţime. Suprafaţa minei este de aproximativ 80.000 mp. Înălţimea unei săli are 70 m, iar circuitul se desfăsoara în jurul pilonului imens ce susţine mina. Aici se pot admira basoreliefurile lui Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian.
Temperatura este constantă de 12 grade Celsius, umiditatea de 50%. Aerul bogat în ioni de sodiu şi lipsa factorilor alergeni oferă un microclimat special, fiind un mijloc natural de tratare a afecţiunilor respiratorii. Sunt locuri amenajate şi săli pentru sport. Aici se desfășoară anual Campionatele Mondiale de Aeromodelism.
Bazele de tratament oferă balneoterapie (lacurile saline, bazinele, sălile de băi calde cloruro-sodice, de plante şi sălile de duş-masaj, duş gigant, duş scotian), termoterapie (nămol sapropelic, parafinat, parafango), hidrokinetoterapie şi kinetoterapie individuală şi colectivă, electroterapie de joasă şi medie frecvenţă analgezică şi de electrostimulare (galvanizare simplă, ionizari, băi galvanice, curenţi dinamici, curenţi Trabert, curenţi Huffshmidt) şi electroterapie de înaltă frecvenţă – unde scurte, ultra-sunete, microunde; magnetoterapie, fototerapie, laser-terapie, masoterapie.
În afară de afecţiunile reumatologice şi neurologice, se mai pot trata boli de metabolism şi nutriţie (guşă, pseudoguşă şi obezi), boli dermatologice, boli inflamatorii cronice ale tractului uro-genital la femei, unele boli endocrine.
Aici sunt bine-veniţi şi oamenii sănătoşi pentru cure anti-stres şi de prevenţie a bolilor pentru persoane care lucrează în noxe respiratorii, persoanelor sedentare.
Printre obiectivele turistice importante, accesibile oricui, sunt:
-
Fântâna Rece,
-
Releul de televiziune din spatele Pădurii de brazi,
-
Dealul cu Semn,
-
Muntele de Sare în care a existat Grota Miresii,
-
Piatra Verde,
-
Complexul Minier Unirea (salina Slănic)
-
Muzeul sării
-
Delușorul Mânzului.
Foto: slanic.ro
|