- Este în județul Buzău
- Altitudine: 152 m
Stațiunea Sărata Monteoru este o staţiune balneară cunoscută pentru izvoarele termale, bogate în proprietăți curative, tratamentele cu nămol având beneficii multiple pentru problemele de ordin medical…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare:
În Staţiunea Sărata-Monteoru sunt 15 izvoare foarte bogate în magneziu, sulf, iod, benefice în mai multe tipuri de tratament. Apele cu proprietăți curative erau menționate încă din 1837, localnicii folosindu-le pentru tratarea unor boli cu leacuri rudimentare. Tot aici există nămol sapropelic, deosebit de bun în bolile reumatismale.
Baza de tratament este una foarte modernă, dotată după standarde europene, cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Băile sunt recomandate pentru afecţiuni reumatismale inflamatorii: poliartită reumatoidă, spondilită anchilopoetică; afecţtiuni reumatismale degenerative: artoze, spondiloze, coxartroze, gonartroze, radiculopatii, tulburări de statică ale coloanei vertebrale şi membrelor inferioare; afecţiuni ale ţesuturilor moi: periartita scapulo-humerală şi coxo-femurală, tendinite, bursite, fibromialgie etc ; afecţiuni ortopedico-traumatice-sechele osoase şi articulare după fracturi ale membrelor, sechele post-fracturi vertebrale, leziuni post-traumatice ale tendoanelor, musculare, tulburări circulatorii şi trofice post-traumatice; afecţiuni neurologice periferice: nevralgii, neuropatii cu diverse cauze, pareze şi paralizii de nervi periferice, polinevrite; afecţiuni neurologice centrale: sechele hemiparetice şi hemiplegice post-accident vascular cerebral sau post-traumatisme cerebrale; nevroza astenică; boli profesionale.
Tratamentele constau în electroterapie, termoterapie, băi galvanice, magnetoterapie, fototerapie, gimnastică medicală, kinetoterapie, masaj și alte proceduri.
Sărata-Monteoru este situată în zona central-vestică a județului Buzău. Personajul central ce a rămas în istoria localităţii este grecul Grigore Monteoru, care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a cumpărat localitatea și terenurile din jur. Apoi și-a numele localității drept nume de familie. El a exploatat zăcămintele de petrol, după care a folosit câștigurile pentru a finanța investiția într-o stațiune turistică. În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosință o mină de petrol unicat în Europa la acea vreme. Stațiunea a avut perioada de glorie până la al Doilea Război Mondial. Atunci a distrusă de regimul comunist și confiscarea proprietății.
Staţiunea mai este şi un important punct arheologic. Cele mai vechi urme de locuire datează din eneolitic și au fost găsite în partea de sud-vest și în cea de est a localității, aparținând culturii Aldeni II-Stoicani. Însă localitatea este cunoscută pentru cultura Monteoru, o cultură ce datează din epoca bronzului, reprezentată printr-o mare așezare, pe dealul Cetățuia şi pe platoul Poiana Scorușului. Arheologii au identificat aici o cetate întârită cu bolovani cu un șanț de apărare și locuințe care prezintă o oarecare continuitate cu alte urme din eneolitic ce reprezintă extremitatea sud-vestică a culturii Cucuteni B. S-au găsit și urme ale altor culturi arheologice din Transilvania, sudul Munteniei, Basarabia și Ucraina. Iar pe colinele de lângă dealul Cetățuia se găsesc mai multe cimitire și necropole aparținând și ele aceleiași culturi Monteoru.
În această zonă, petrolul există în subsol la adâncime mică, iar apele din subteran au conținut mare de petrol, brom, iod și sare, motiv pentru care apa din fântâni nu este potabilă. Aceste ape sunt, însă, folosite pentru tratamente medicinale.
Fauna zonei este bogată, plantele care cresc în pădurile de foioase din preajma localității, pe lângă dedițel, ciulin și păducel se numără și mai multe specii de plante rare, între care laleaua pestriță, bujorul de pădure, porumbul cucului, ruscuța de primăvară și crinul roșu de pădure.
Acces: Sărata-Monteoru este legată de Merei, reședința comunei, de un drum județean, DJ203G. Este la 20 de km de Buzău.
|