- Este în Sângeorz-Băi, Județul Bistriţa-Năsăud
- în partea de sud a Munţilor Rodnei
- Altitudine: 450 metri
Sângeorz-Băi este un oraş în judeţul Bistriţa-Năsăud şi o cunoscută staţiune balneoclimaterică…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Cunoscut şi cu denumirile Sângiorgiul Român şi Sângeorzul Român, Sângeorz-Băi se află în partea de nord-est a judeţului amintit şi este traversat de râul Someşul Mare. Oraşul este cunoscut mai ales datorită celor opt izvoare minerale ale sale şi aerului curat, oxigenat, de munte.
Staţiunea este situată în partea de sud a Munţilor Rodnei, într-o zonă de dealuri, cu o altitudine de până la 450 metri. Este înconjurată de păduri de fag şi brad, astfel că oraşul este ferit de temperaturi extreme, de călduri excesive în sezonul cald şi de gerurile specifice iernii (temperatura medie anuală este de 7,5 grade Celsius).
Izvoarele minerale din localitate au fost descoperite în secolul al XIII-lea, calitatea de staţiune balneară fiind acordată aşezării în secolul următor. Apa din zonă are un conţinut ridicat de calciu şi este recomandată îndeosebi în cazul afecţiunilor digestive ( gastrită hipoacidă cronică şi hiperacidă, gastrită cronică, ulcer duodenal, sechele după operaţii de ulcer efectuate pe stomac, colita cronică, constipaţie cronica), hepato-biliare (dischinezie biliară, colicistită calcaroasă sau necalcaroasă, stări postoperatorii ale ficatului, hepatita cronică, pancreatită cronică), afecţiuni ale aparatului locomotor, boli metabolice şi de nutriţie (diabet melitus, hiperuricemie, hiperlipemie, obezitate, gută cu manifestări la nivelul articulaţiilor) sau respiratorii.
Apele minerale sunt bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, carbonate, hipertonice şi izotonice. În staţiune există, de asemenea, posibilitatea de a testa acupunctura, terapiile cu aerosoli, hidroterapia sau electroterapia. Aici există instalaţii pentru băi calde în cadă cu ape minerale, staţie de îmbuteliere a apei minerale, săli de gimnastică medicală, izvoare de ape minerale pentru cură internă, mofete şi instalaţii pentru împachetări cu nămol sau cu parafină. Din punct de vedere al proprietăţilor lor, apele de aici rivalizează cu cele de la Vichy (Franta) şi Karlovy Vary din Cehia.
Sângeorz-Băi dispune de numeroase locuri de cazare, în Complexul balnear „Hebe”, cu 900 de locuri şi bază proprie de tratament, în fostul hotel „UGSR”, cu 600 de locuri, în vile, cu aproximativ alte 550 de locuri fiecare.
În afară de izvoarele sale de apă minerală, Sângeorz-Băi pune la dispoziţia turiştilor numeroase locuri pentru recreere, petrecerea timpului liber sau culturalizare (la Muzeul de Artă Contemporană din localitate). În oraş există cluburi, cinematograf, săli de jocuri mecanice, terenuri de volei şi de tenis.
Vizitatorii pot practica şi excursii la Dealul Prihodiste – Marcus, unde există o mofetă naturală sonoră (gazul pătrunde prin apă şi provoacă un zgomot asemănător fierberii, zgomot sesizabil şi de la distanţă), la pivniţele de vinuri de la Lechinta sau la clădirile Sugalete, un complex format din 13 construcţii, ce datează din secolul al XV-lea. Din staţiune se poate pleca la Bistriţa, pentru a vedea zidurile Cetăţii cu acelaşi nume (datează din secolul al XV-lea) sau la Cormaia, unde aşteaptă Biserica Buna Vestire.