- Este în Novaci, Județul Gorj
- Unitate geografică: Munţii Parâng
- Altitudine: 1.600 metri
Rânca este singura staţiune de pe Transalpina, se află la la 1.600 de metri altitudine şi este cunoscută ca staţiune de iarnă…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Rânca este o staţiune turistică în curs de dezvoltare. Este situată la poalele masivului Păpuşa, unul dintre platorurile Munţilor Parâng.
Ideea de a construi staţiunea Rânca a luat viaţă încă din anul 1930, când Banca Populară „Gilortul” din Novaci a concretizat proiectul lui Dumitru Brezulescu de a construe o staţiune. Pentru început au fost construite şase cabane, cu câte cinci camere fiecare. În anul 1937 cabana centrală din Rânca a fost dată în folosinţă. Până în decembrie 1989, la Rânca s-au mai construit două cabane, una a OJT Gorj administrată de către Universitataea din Craiova și cealaltă a sindicatelor miniere din bazinul carbonifer al Olteniei.
Staţiunea a rămas necunoscută, din cauza accesului dificil. Rânca a început să se dezvolte cu adevărat, rapid, odată cu proiectul Transalpina. S-au realizat iniţial două pârtii, una de nivel mediu şi una pentru începători, cu nocturnă. Pe parcurs, au mai fost inaugurate încă doua pârtii pentru începători. Toate pârtiile au fost dotate cu teleschi. Există şi un telescaun, care servește trei pârtii de ski care se află la poalele Vârfului Păpușa.
Rânca este locul perfect pentru iubitorii de snowboarding, snowmobil şi schi exterm, deoarece terenul oferă condiţiile ideale. Punctul cel mai atractiv este Vârful Păpuşa (2.135 m). Zăpada are aproximativ 2 metri din decembrie până în aprilie.
Staţiunea este potrivită pentru turişti şi vara, când se pot practica ATV, enduro – cu motor sau bicicletă – expediţii 4×4, parapantă. Există şi numeroase trasee marcate în zonă, pe rutele:
-
Novaci – Valea Gilortului – Cabana Rânca. Traseul merge pe drumurile forestiere din Valea Gilortului. Timp de mers: 7-8 ore.
-
Novaci – Muntele Cerbu – Cabana Rânca. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 4-5 ore.
-
Baia de Fier – Cabana Peştera Muierii. Marcaj: traseu pe şosea modernizată. Timp de mers: 45 minute
-
Cimpa – Cabana Voievodu. Marcaj: triunghi roşu, pe drum forestier. Timp de mers: 2 ore.
-
Cabana Rânca – Muntele Urdele – Valea Iezerul – Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu, bandă roşie, apoi triunghi rosu. Timp de mers: 7 ore.
-
Cabana Voievodu – Poiana Muierii – Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 6-7 ore.
-
Cabana Obârşia Lotrului – Groapa Seacă – Vârful Capra – Poiana Muierii – Cabana Voievodul. Marcaj: şosea, apoi potecă nemarcată, după care triunghi roşu. Timp de mers: 9-10 ore.
-
Lacul Câlcescu – Piatra Tăiată – Vârful Mohorul – Muntele Păpuşa – Cabana Rânca. Marcaj: bandă roşie, triunghi roşu, apoi şosea. Timp de mers: 6-7 ore.
-
Cabana Rânca – Vârful Păpuşa – Curmătura Oltetului. Marcaj: triunghi roşu, şosea şi potecă nemarcată. Timp de mers: 5 ore.
-
Curmătura Olteţului – Cheile Olteţului – Polovragi. Potecă nemarcată, drum forestier. Timp de mers: 5 ore.
Anual, în septembrie, între Novaci şi Rânca, se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă etapa Rânca. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a inaugurat în data de 8 septembrie 2012, la 200 de m de intrare în staţiunea Rânca, Muzeul Civilizaţiei Montane, care încearcă să surprindă istoria şi tradiţiile zonei pastorale a Gorjului.
Cazarea în staţiune se poate face în oricare dintre pensiunile noi, moderne, ce oferă tuiriştilor toate condiţiile necesare petrecerii unui sejur minunat. La Rânca ajungi pe Transalpina – DN67C, la 18 km de Novaci. Iarna, accesul se face numai prin Novaci, restul Transalpinei fiind închisă. Dacă doriţi să închiriaţi echipament sportiv, există în centrul staţiunii, precum şi în oraşul Novaci, mai multe centre de închiriere.
|