- Este în Băţani, Județul Covasna
- Unitate geografică: între Munţii Baraolt şi Harghita
- Altitudine: 740 metri
- Cu condiţii de campare
Staţiunea balneoclimaterică Ozunca-Băi se numără printre staţiunile mai retrase şi încă nemodernizate, oferind o oază de liniste celor care vor să scape de agitaţia oraşelor…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara
La Ozunca-Băi există ape minerale, folosite sub forma de băi calde sau reci, carbogazoase, feruginoase, magneziene, bicarbonatate-calcice.
Acestea sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, ale rinichilor şi căilor urinare, ale tubului digestiv sau ginecologice. Ba mai mult, aici pot fi tratate şi anemiile, nevroza astenică, afecţiunile endocrine, bolele respiratorii. Apa de la Ozunca are efecte benefice şi asupra copiilor fără poftă de mâncare, atunci câne este folosită ca şi cură de băut.
Principala atracţie turistică de la Ozunca-Băi este mlaştina cu apă minerală, care a fost declarată rezervaţie naturală. Aici există plante foarte rare precum floarea de cenuşă şi planta carnivoră Drosera. O altă atracţie în zonă este izvorul de apă minerală de la Pisztrangos. Apa este bogată în calciu, iar depunerile ei au făcut un con imens de tufă calcaroasă.
Se spune că un ofiţer român, pe nume Ausonias, a descoperit izvoarele de la Ozunca. În anul 1896, în Ozunca exista primul bazin cu apă minerală, cu borduri de lemn, care a fost renovat în 1927. Pe rând, au mai fost construite apoi un adăpost din lemn pentru băile calde şi un han, care încă mai funcţioneaza. Există multe izvoare cu apă minerală, care sunt căutate şi pentru băut, având un gust bun.
Acces: DN12 Tuşnad – Sfântu Gheorghe, după Micfalău, faci dreapta pen DJ122.