- Este în Stațiunea Lacul Sărat, comuna Chișcani, Județul Brăila
- Altitudine: 100 – 200 m
Stațiunea Lacul Sărat este situată în comuna Chișcani, Județul Brăila, la aproximativ 5 km de orașul Brăila…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Formarea lacului cu salinitate crescută a fost facută pe un vechi curs al Dunării, acum izolat, iar adâncimea apei variază între 0,60 și 1,80 metri. Alt factor curativ al Lacului Sărat este namolul sapropelic prezent pe fundul apei, proprietățile curative ale acestuia și ale apei fiind cunoscute înca din anul 1879. Acesta este folosit în primul rând pentru împachetări cât și pentru alte proceduri terapeutice. Un alt factor curativ important al Lacului Sărat (1,72 km pătrați) este apa minerală hipertonică ce conține compuși ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului (mineralizare 70 – 84 g/litru).
Climatul continental de stepă din această zonă se caracterizează prin veri călduroase, cu cantități reduse de precipitații și cu cer senin. Temperatura medie anuală este în jur de 11°C (media în iulie este de 23°C, în ianuarie de -2,3°C). Media anuală a precipitațiilor este scăzută (sub 450 mm).
Stațiunea, deschisă tot timpul anului, este unul din locurile din țară cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui, și anume 2.200 ore pe an.
Lacul Sărat situat la 16 m peste nivelul mării este înconjurat de 70 ha de pădure care atenuează climatul de stepă facând astfel din stațiune un loc ideal de odihnă și relaxare.
În stațiunea balneară Lacu Sărat se tratează numeroase afecțiuni cum ar fi : boli reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), boli ginecologice (insuficienta ovariană, cervicita cronică), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotic, neurodermatite, etc.), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelită), a stărilor post-traumatice (după operații pe mușchi, tendoane ți articulații, după luxații și fracturi), respiratorii (bronșite cronice, traheolaringite, laringite) și altele.
Stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat oferă și facilități pentru băi calde în ape minerale în cazi, aplicări de namol cald, aerohelioterapie și aplicări de nămol rece urmate de băi în lac, instalații pentru electro și hidroterapie, gimnastică, piscină pentru kinetoterapie. Cazarea se face în hotelurile și centrele de tratament aflate în stațiune.
Lacul Sărat ofera posibilități nenumărate pentru petrecerea timpului liber și dispune de terenuri de fotbal, tenis, baschet, etc.
In Stațiunea Lacu Sărat se află și Mănăstirea Lacu Sărat, ridicată cu ajutorul cetățenilor în anul 1996, iar în apropriere, în localitatea Maxineni se află Mănăstirea Maxineni, ctitorită între anii 1636-1637 de către Matei Basarab.
Pe lângă acestea, turiștii veniți la tratament aici pot vizita stațiunile de pe litoralul Mării Negre, pot face excursii în muntii Măcinului, Delta Dunării, plimbări cu vaporul pe braţele Dunării, practicarea pescuitului şi vânătorii sau pot vizita vestigii ale unor vechi aşezări antice: Tomis, Calatis şi Histria, Monumentul de la Adamclisi, pivniţele staţiunii viniviticole Murfatlar.
Cel mai apropiat de stațiunea Lacul Sărat, orașul Brăila, are numeroase atracții turistice ce pot fi vizitate cum ar fi : Castelul Ştirbei, Casa memorială Panait Istrati, biserici, rezervația zoologică și botanică Insula mica a Brăilei, Teatrul Maria Filotti, Muzel Brăilei, Muzeul de Artă, Muzeul de etnografie și artă populară, Muzeul de științe ale naturii, Galeriile de arta Emilia Dumitrescu, parcurile din oraș.
Obiective Turistice în stațiune: |