- Este în Izvorul Muresului, Județ Harghita
- Statiune Montana
- Altitudine: 850m
Izvorul Muresului este o frumoasa localitate aflata la poatelel muntelui Hasmasul Mare care are inaltimea de 1793 de metri, situata cu mai multa exactitate pe versantul sudic al Muntelui Negru cu inaltimea de 1538 de metri. ….
Aceasta statiune si-a primit numele de la izvoarele laului Mures, care se afla pe teritoriul localitatii
Statia de cale ferata reprezinta punctul cel mai inalt (850 de metri) a caii ferate circulare ce strabate secuimea.
Pe DN 12 se afla la 45 de kilometri de Miercurea – Ciuc si 23 de kilometri de Gheorgheni, la cumpana apelor dintre bazinul hidrografic al celor doua rauri care in mitologie sunt considerate frati, Muresul si Oltul.
Izvorul Muresului se intinde de-alungul drumului national cu casele ce par strajeri ai drumului, iar prin acest lucru se defineste ca o localitate specifica zonei. Aceasta mai este considerata, pe buna dreptate, si un centru de recreere a tineretului cunoscuta in toata tara.
Drumul National 12, este chiar strada principala a localitatii care serpuieste paralele cu albia Muresului, intersectindu-se cu albia numai in locul Poiana Popii. Trecand peste acest pod si mergand spre vest in scurt timp se ajunge la rezervatia naturala „Dupa Lunca”. Mlastina Dupa Lunca se afla la confluenta Muresului cu paraul Senetea si paraul Ponc.
La vest de DN 12 la cam 2 kilometri de asezare incepe zona de protectie a naturii. Are o suprafata totala de 40 de hectare, cu un strat de turba cu grosimea de 2-3 metri.
Izvorul raului Mures iese din versantul sudic al Muntelui Negru. Locul desemnat de localnici ca izvor al raului Mures este centrul satului, destul de aproape de sosea, la poalele muntelui Gretes, la latitudinea de 866 de metri unde exista un izvor.
Lungimea totala a raului Mures este de 803 kilometri, din care 80 de km in judetul Harghita, iar 768 de kilometri pe teritoriul Romaniei.
Originea denumirii Mures provine din cuvintele celtice muor care inseamna mlastina si acha cu traducerea de rau, ceea ce rezulta este rau baltos, mlastinos. Denumirile sasesti de Miersch, Muresc, sunt cele mai apropiate de forma arhaica, dupa parerea lingvistilor.
Pragul sau pasul ce leaga cele doua bazine intramontane ale Ciucului si Ghiurgheului este in acelasi timp si granita dintre masivele Harghitei si al Gheorghenilor cu toate ca din punct de vedere geologic varful Gretes cu inaltimea de 1126 de metri nu este de origine vulcanica, la fel ca restul masivului Harghitei. Cumpana apelor dintre bazinele Oltului si Muresului in aceasta zone este de 33 kilometri lungime si are o Glossary Link inaltime medie de 1283 de metri.
Statiunea de tineret este cunoscuta la nivel national ca una dintre cele mai importante centre de recreere. Existenta ei de cateva decenii a facut-o sa fie una dintre cele mai bine dotate facilitati turistice, iar partia de schi sa fie una de foarte buna calitate care se afla la altitudinea de 900 de metri si unde se poate schia pana in aprilie. Aici se organizeaza si Serbatile Zapezii, iar orarul de functionare a partiei este intre 11-16 ore, teleschiul functionand 6 ore pe zi, air pretul este de 1 ron/ urcare sau abonament de 15 ron pe zi. Statiunea este in plina expansiune.
Din 1999 in Izvorul Muresului exista si manastire de maici si biserica ortodoxa sfintita de P.S. Ioan Selejan episcopul Covasnei si Harghitei.
De asemenea se mai afla si o casa de rugaciuni reformata si o noua biserica catolica construita in locul capelei vechi.