- Se află la 23 km de Miercurea-Ciuc, Județ Harghita
- Staţiune balneo-climaterică/ montană
- Altitudine: 1350 metri
La începutul secolului al XX-lea, Harghita Băi a fost una dintre cele mai renumite staţiuni balneo-climaterice din Transilvania, astăzi fiind cautată, în special, în sezonul rece, de practicanţii de sporturi de iarnă…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, preferabil iarna dacă sunteţi practicant/ă de sporturi de iarnă
Staţiunea a început să se dezvolte după anii 1920, impresionȃnd vizitatorii prin pitorescul peisajelor montane, sălbăticia locurilor şi aerul curat de munte.
Condiţiile favorabile de zăpadă fac ca în 1941, staţiunea să devină un centru de antrenament şi loc de odihnă pentru militarii maghiari, fapt ce a dus la ridicarea mai multor vile din piatră şi lemn.
Anul 1947 a fost un punct de cotitură pentru staţiune prin modernizarea drumului forestier, astfel că accesul în staţiune a devenit posibil cu masina, fapt ce a contribuit la creşterea numărului de turişti.
Cele mai importante izvoare din Băile Harghita sunt: Izvorul de ochi, Izvorul din pădure, Izvorul principal, Izvorul de stomac şi sunt folosite pentru tratarea bolilor de inimă, ale sistemului circulator, oboselii cronice sau tratarea inflamaţiilor cronice.
Pe lȃngă tratamentul cu ape minerale, există şi două mofete, care sunt băi de gaze sulfuroase, ale căror proprietăţi curative sunt recunoscute din vremuri străvechi.
Vara, ca variante de relaxare, puteţi opta pentru plimbări şi trasee montane prin munţii Harghita, pe jos sau cu bicicleta, ale căror peisaje de-o frumuseţe sălbatică nu au cum să nu te vrăjească. De asemenea, vă puteţi relaxa în Parcul de aventură Balu sau la o terasă, juca fotbal, tenis sau baschet. Iarna terenul de fotbal funcţionează ca şi patinoar.
Datorită climatului montan, caracterizat prin temperaturi extrem de scăzute şi precipitaţii crescute, zăpada este prezentă în sezonul rece, înregistrȃnd o medie de aproximativ patru luni pe an (decembrie, ianuarie, februarie, martie), iar stratul mediu de zăpada depăşeşte 60 de cm.
Aşadar, practicanţii de sporturi de iarnă pot lua cu asalt pȃrtiile pe care la oferă staţiunea, care prezintă grade diferite de dificultate:
Pȃrtia Miklos -200 metri – grad avansat de dificultate, nocturnă, teleski
Pȃrtia Csipike – 400 metri – grad mediu de dificultate, nocturnă, teleski
Pȃrtia Tofalvi – 200 metri – grad uşor de dificultate, teleski
Pȃrtia Ozon – 300 metri – grad uşor de dificultate, nocturnă, teleski
Pȃrtia Kossuth – 630 metri – grad avansat de dificultate, teleski
Pȃrtia Kossuth II – 800 metri – grad mediu de dificultate, teleski
Pȃrtia Kossuth III -1000 metri – grad uşor de dificultate, teleski
Există şi o pȃrtie pentru snowboard cu 5 trambuline. Anual, se organizează în staţiune competiţii de schi la nivel naţional.
Dacă sunteţi începător în ale schiului, puteţi urma cursuri pentru începători cu instuctor de schi. De asemenea, există cursuri şi pentru cei avansaţi.
Orar de funcţionare teleschi: 9-16 ore, preţ: 2 RON/ urcare
Căi de acces: de pe DN 13A, pe DJ 138A, cam 7 km de la intersecţie.