De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o staţiune climaterică ce ocupă o poziţie pitorească pe valea Teleajenului, într-o zonă de o frumuseţe rară, şi cu un aer puternic ozonat.
- Este în Cheia, Județ Prahova
- Unitate geografică: la poalele Munţilor Ciucaş şi Zăganul
- Altitudine: 871 m
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
-
1. CHEIA – Cabana MUNTELE ROŞU – CULMEA GROPŞOARELOR – ZĂGANU – CULMEA BUZĂIANU – CHEIA
– marcaj: banda galbenă CHEIA-Cabana Muntele Roşu,
– triunghi rosu: Cabana Muntele Rosu – Culmea Gropsoarelor
– cruce roşie: Culmea Gropşoarelor – Cheia
– timp: 5-6 h
2. CHEIA – Cabana MUNTELE ROŞU – Cabana CIUCAŞ – Vf. CIUCAŞ – CULMEA BRATOCEA – CHEIA
– marcaj: banda galbenă până la Cabana Roşie, Cabana Ciucaş, Pasul Braticea
– banda albastră: Pasul Bratocea – Cheia
– timp: 8-10 h
3. CHEIA – PÂRÂUL BERII – CABANA CIUCAŞ
– marcaj: cruce albastră
– timp: 3 h
4. CHEIA – Cabana MUNTELE ROŞU – PÂRÂUL ROSU – CHEIA
– marcaj: banda galbena pana la Cabana Muntele Rosu
– timp: 2 – 3 h - Condiții de vizitare: tot timpul anului
Staţiunea Cheia este prin însăşi natura locului o oază a multitudinii de culori pe tot parcursul anului şi un loc permanent de relaxare şi tratare din punct de vedere medical. Aceasta este renumită pentru odihnă şi tratament balnear, accesibilă pe tot timpul anului, situată pe raza comunei Măneciu din judeţul Prahova, pe râul şi depresiunea Teleajen, la poalele munţilor Ciucaş din grupa Carpaţilor Orientali. Se găsește la o altitudine de 871 metri iar în cadrul județului se situează la o distanţă de aproape 60 km nord de Municipiul Ploieşti, Prahova. Oraş caracterizat printr-un aer curat, fără particule sedimentabile de praf, cu o repartiţie a razelor ultraviolet bună şi o ionizare bogată, Cheia este caracterizată drept un perfect loc de odihnă şi relaxare destinat persoanelor suferinde de stări de astenie nervoasă, oboseli fizice şi mentale, cu hipertiroidism, anemii şi multe altele.
Staţiunea Cheia oferă destule posibilităţi de cazare, precum şi diverse forme de turism montan, de la excursii în împrejurimi, drumeţii montane cu trasee accesibile oricui doritor de aventură, la alpinism şi sporturi de iarnă. Staţiunea Cheia este cunoscut ca loc de plecare în drumeţii spre Masivul Ciucaş, care este şi punctul de atracţie din zonă.
Masivul Ciucaş face parte din Carpaţii de Curbură şi se caracterizează prin abrupturi, roci conglomerate şi calcaroase, care te face să nu îl scapi din vedere, indiferent de partea în care te deplasezi. Dacă te afli pe traseul de pe valea Teleajenului, îl vei remarca pe fundalul peisajului în momentul în care vei depăşi Vălenii de Munte; de la Întorsura Buzăului zarea se întrerupe spre sud-vest.
Clima masivului Ciucaş se înscrie perfect în categoria unei climei montane cu altitudini mijlocii (800-1700 m). Zăpada se aşează începând cu luna octombrie şi se menţine până la jumătatea lunii mai pe versanţii nordici şi nord-vestici. Viscolul este periodic prezent pe creste, şi se produce, în special în lunile ianuarie şi februarie. Un fenomen interesant aici este ceaţa, care este prezentă de-a lungul întregului an, dar mai frecventă în sezonul rece, mai ales pe creastă.
Dacă tot sunteţi în acestă zonă puteţi vizita Mănăstirea Cheia (construită în 1770 din lemn şi reconstruită în 1835 din cărămidă; biserica este pictată de Gheorghe Tătărăscu în 1837) şi Mănăstirea Suzana din apropierea staţiunii datată din secolul XIX ( a fost întemeiată în jurul unui lăcaş monahal, după seculizarea averilor mănăstireşti).