- Este la 25 de km de Timişoara, şi la 30 de km de Arad, Judeţul Timiş
- în Câmpia Banatului
Staţiunea Băile Călacea este o bază de recreere şi de tratament splendid amenajată, în Câmpia Banatului…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: preferabil în sezonul cald
Staţiunea se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare şi este favorizată de un climat temperat-continental cu influenţe mediteraneene şi o temperatură medie anuală de 15 grade Celsius.
Aerul curat, blând şi apele termale, cu o temperatură medie de 39 de grade celsius, fac din staţiune un loc ideal pentru însănătoşire fizică şi psihică. Aici se pot practica şi diverse sporturi şi activităţi de agrement în spaţiile special amenajate, pe terenurile de sport sau la clubul staţiunii. Vei avea posibilitatea să faci şi plimbări lungi în zonă şi excursii la Timişoara, Lugoj, la herghelia de cai de la Izvin sau la rezervaţia ornitologică de la Satchinez.
Băile Călacea sunt deservite de staţia C.F.R cu acelaşi nume. Cuprind un parc de 14 hectare, cu arbori seculari,o pădure de salcâmi şi un lac cu nuferi albi şi raţe sălbatice. Staţiunea dispune de aproximativ 200 de locuri de cazare, în Complexul Băile Călacea, ce cuprinde 63 de camere confort I, cu două paturi, grup sanitar şi baie proprie şi alte 40 în camere confort II, cu grup sanitar şi baie comună, respectiv 100 de locuri în căsuţe de camping.
În Băile Călacea se găseşte şi o cantină-restaurant cu 150 de locuri.
Plaja şi băile la ştrandul cu apă termală şi baza de tratament sunt punctele de atracţie numărul unu din staţiune. Aici se efectuează tratamente pentru a ameliora boli ale aparatului locomotor, afecţiuni reumatismale degenerative,gastrite, afecţiuni hepato-biliare. În baza de tratament se realizează proceduri precum: băi individuale, kinetoterapie, electroterapie, terapii laser, împachetări cu parafină, proceduri bazate pe ultraviolete, acupunctură, masaj şi aerosoli.
Băile Călacea este una dintre cele mai cunoscute staţiuni din vestul ţării. Localitatea care o găzduieşte, Călacea, are şi importanţă economică, pe lângă cea turistică. Pe teritoriul satului există resurse importante de petrol şi de gaze naturale exploatate şi la ora actuală. Călacea se află la aproximativ 25 de km de Timişoara şi 30 de kilometri de Arad.
Prima atestare documentară a aşezării datează din 1311, când Călacea este amintită într-un document cu denumirea de Kalandava. În 1723 apar referinţe despre comuna Kalacs, din districtul Timişoarei. În 1776, pe harta lui Griselini apare localitatea Callazo, iar în dictionarul lui Korabinsky aceeaşi localitate apare cu denumirea de Callatzo şi cu specificarea că populaţia aşezării era formată din români.
În perioada stăpânirii habsburgice Călacea este una dintre singurele aşezări româneşti din această zonă care reuşeşte să îşi menţină vatra. Intră apoi, pentru un timp, sub administraţia bancherului vienez George Sina şi începînd cu această perioadă Călacea intră într-o buclă de dezvoltare sub toate aspectele.
Date de contact: |