- Este în Buşteni, Judeţul Prahova
- Se află la poalele Munţilor Bucegi
- Altitudine: 850 metri.
Staţiunea balneoclimaterică Buşteni oferă turiştilor care o vizitează panorame memorabile, un aer ozonat benefic pentru organism, dar şi activităţi de agrement, ca ski sau drumeţii montane. …
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: pe tot parcursul anului.
Buşteni se află la aproape două ore (distanţă rutieră) de Bucureşti şi la jumătate de oră de Braşov, coordonatele plasînd oraşul relativ în centrul ţării.
Documentele referitoare la istoria locului consemnează înfiinţarea, în anul 1782, de către domnitorul Mihai Şuţu, a cătunului Izvorul, ce a stat la baza formării aşezărilor de mai târziu: Buşteni, Poiana Ţapului şi Azuga.
În 1790 a fost atestat locul „La Buşteni”, unde Valea Cerbului se vărsa în râul Prahova, teren presărat cu gropi şi care a fost populat în 1793 de către Vasile Drăguş şi Niţă Enache, costructorii primelor case pe Valea Albă.
În 1846 au început lucrările la şoseaua dintre Câmpina şi Predeal, iar după 30 de ani, Buşteni a devenit un nod feroviar esenţial.
Treptat aşezarea s-a îmbogăţit cu instituţiile demne de un mic orăşel: şcoala, o mică fabrică de hârtie (de mucava, de împachetat, pentru tipar), iar în 1889, Casa Regală a construit şi o biserică. În acei ani au apărut şi primele pensiuni pentru turişti şi, odată cu venirea acestora, Buşteni a fost acaparat de fenomenul schiului sau, altfel spus, al „alunecatului pe patine de lemn, bob şi sanie”.
Astăzi Buşteni este o destinaţie încântătoare nu numai pentru pasionaţii sportului, ci şi pentru turiştii care caută diverse remedii. Timpul petrecut în staţiunea de la poalele Bucegilor este recomandat în atenuarea afecţiunilor precum nevroză astenică, surmenaj fizic şi intelectual, rahitism ori în perioade de convalescenţă. Buşteni prezintă o climă cu ierni blânde şi veri răcoroase, aer tonic, cu presiune atmosferică relativ joasă şi ape minerale (clorurate, iodurate, carbonatate, sodice, calcice, mangeziene hipotonice).
Staţiunea dispune şi de diverse instalaţii pentru electroterapie, masaj, hidro şi fitoterapie .
Dacă nu eşti pasionat de sporturi, află că în zona staţiunii Buşteni există nenumărate obiective turistice surprinzătoare. Printre ele se numără şi: Casa scriitorului Cezar Petrescu, Castelul Cantacuzino, Biserica Domnească (ctitorie a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta), Mănăstirea Caraiman cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” şi Crucea eroilor de pe Muntele Caraiman (ridicată în cinstea eroilor Primului război mondial), Monumentul „Ultima Grenadă” dedicat eroului Caporal Vasile Muşat.
De asemenea, foarte aproape de Buşteni se află superbele monumente ale naturii Babele (în partea central-nordică a Masivului Bucegi de la care se poate porni spre Vf. Omu, izvoarele şi peştera Ialomiţei etc.), Sfinxul (un cap de om uriaş format prin erodarea sedimentelor de factorii de mediu) şi Cascada Urlătoarea, o splendidă şi, contrar denumirii, relaxantă cădere de apă.