- Este în Borsec, Județul Harghita
- în centrul Carpaţilor Orientali
- Altitudine: 880 de metri
Staţiunea Borsec este o aşezare privilegiată din punct de vedere geografic…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Staţiunea se află, mai precis, într-o depresiune intracarpatică în partea de nord a judeţului Harghita şi în centrul Carpaţilor Orientali. Depresiunea este traversată de pârâul Nagy-Bor şi are o înălţime medie de 880 de metri altitudine. În zonă există variaţii mici de temperatură, vânturi puţine, aer pur, ozonat; aşezarea se evidenţiază printr-un bioclimat de tip montan, tonic, stimulent şi cu o aerionizare prepoderent negativă, motiv pentru care numeroase efective de turişti aleg Borsec drept destinaţie de vacanţă.
Deosebit de căutate în staţiune sunt izvoarele cu apă minerală, cu valori comerciale şi balneologice. Acestea au apărut ca urmare a unor activităţi postvulcanice, manifestate prin emanarea unor gaze de bioxid de calbon şi sulfatate. Până la ieşirea lor la suprafaţă, gazele pătrund prin straturile cu apă şi formează, în combinaţie cu acestea, o soluţie acidică. Soluţia dizolvă straturile minerale în calea sa, mai ales pe cele calcaroase şi dolomitice. Substanţele minerale diluate sunt cele care conferă apelor efectele lor terapeutice, iar amestecul de bioxid de carbon dă apei gustul răcoritor şi proaspăt.
Efecte terapeutice au şi nămolurile de turbă feruginoase, ca cel din parcul Hármasliget sau cel din Borsecul de Jos, din pădurea Tinova. S-au format, în timp, prin descompunerea materiilor organice, care, amestecate cu substanţe minerale, atrag emanaţiile de radiu din zonă şi formează un amestec benefic pentru organismul uman.
Factorii curativi ai Staţiunii Borsec sunt băile de soare, de aer, apele minerale, emanaţiile carbogazoase, mofetele, nămolul de turbă, agenţii hidro şi fizioterapeutici, procedurile medicale aplicate în climatul sedativ al Borsecului.
Izvoarele din Borsec sunt carbogazoase, bicarbonatate calcice, magneziene, sodice, aproape identice ca mineralizare şi cu un conţinut variabil de fier. Sunt indicate, în cură înternă, în: boli ale tubului digestiv şi ale glandelor anexe, hepatite cronice posthepatitice, în afecţiuni ale căilor biliare, boli de nutriţie, boli ale rinichilor şi ale căilor urinale. În cură externă apele minerale remediază: boli ale aparatului cardio-vascular, hipertiroidismul, afecţiuni cronice ale aparatului respirator.
În staţiune există numeroase trasee turistice marcate şi amenajate, dintre care unul singur este cel mai cunoscut şi preferat de turişti. Acesta trece de la Aleea 7 Izvoare, Aleea Rotundă şi a Stadionului, atinge izvorul Petofi, trece pe lângă stadion în direcţia Poiana Zânelor, până la Izvorul Străvechi şi coboară, apoi, la Peştera cu Ghiaţă. De la luminişul de deasupra abatajului nordic al carierei de travertin, traseul se bifurcă (marcat cu triunghi roşu) spre Peştera Urşilor (un sistem de falii tectonice şi de unde se poate urca la un punct de belvedere).
Pârtia de schi este o altă atracţie turistică în Borsec. Este destinată mai ales familiilor şi începătorilor. A fost inaugurată în 2010 şi este formată din trei trasee: Pârtia Prichindel, Pârtia Speranţa şi Pârtia Soarelui deservite, printre altele, de un teleschi monopost, ce plimbă chiar şi 720 de persoane pe oră.