- Este în județul Harghita
- Unitate geografică: Depresiunea Bilbor
- Altitudine: 900-1050 m
Bilbor este staţiunea cu cele mai multe izvoare de apă minerală din judeţ, oferind posibilităţi de tratament si de relaxare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Localitatea este în depresiunea cu acelaşi nume din Carpaţii Orientali, înconjurată de Munții Călimani, Munții Giurgeu, Munții Borsecului și Munții Bistriței.Bilbor a fost atestată pentru prima dată în 1751, sub denumirea de Bélbor. De-a lungul timpului, satul este menționat cu diferite denumiri: Belvor, Bélbor (1788,1806), Bélabora (1850), Gyergyó-Bélbor (1851), iar după 1918, Bilbor. Peisajul zonei este pitoresc, cu păduri întinse de conifere.
Bilbor este localitatea cu cele mai multe izvoare din judeţ. Majoritatea se află în partea vestică a depresiunii, pe malul drept al Râului Bistricioara. Numărul lor se apropie de 700. Însă, doar 17 sunt analizate şi expoatate pentru cură. Cele mai importante izvoare sunt Simion Lungu (cel cu emisia cea mai importantă de CO2), apoi Şeștina, Iacobeşti, Truță, Raita, Vâlcănești (I,II,III), Borcut și pe Valea Bistricioarei în zona Hurubă – bogat în acid boric.
Izvoarele sunt bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase, hipotone. Unele sunt bogate în fluor, litiu, brom, iod, cupru, zinc, radiu și radon. Apele sunt indicate pentru vindecarea bolilor aparatului digestiv, gastrite cronice hipoacide, dispepsii posthepatitice, boli cronice ale căilor biliare, ficat operat, litiaze renourinare după glomerulonefrite.
Zona are o valoare faunistică deosebită, deoarece aici se găsesc specii de plante şi animale ocrotite de lege. Printre plante se numără papucul doamnei (Cypripedium calceolus), bulbucii de munte (c), limba siberiană (Lingularia sibirica), trifoiul lutrei (Manyanthes trifoliata), jneapănul, tisa, trestia de câmp, zambrul, cimbrişorul, garofiţa pitică, bujorul de munte, plante medicinale şi aromatice. Animalele protejate sunt cerbul carpatin (Cervus elaphus carpaticus), râsul (Lynx lynx), mistrețul (Sus scrofa), iepurele (Lepus europaeus), cocoșul de munte (Tetrao urogallus), jderul, barza albă etc.
În Bilbor există numeroase obiective turistice, printre care:
-
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” , monument istoric, ridicată în 1795. Are picturi murale valoroase, de asemenea cele zece icoane din biserică sunt capodopere ale artei naive. Trebuie amintită de asemenea poarta din lemn a cimitirului.
-
Şcoala (Bilbor, str. Principală 127), construcție 1936-1938, monument istoric
-
Primăria (Bilbor, str. Principală 120), construită între anii 1936-1938, monument istoric
-
Izvoarele de apă minerală
-
Rezervația Botanică Mlaștina Dobreanu, de 4 hectare – mereu alimentată de izvoare de apă minerală – în care se află turbă și tufuri calcaroase ce înglobează relicte ale vegetației de tundră și rămașițe ale plantelor din era glaciară: curechiul de munte, bobul broaştei, specii de salcie.
-
Aria protejată de mesteacăn pitic (Betula nana) de pe Pârâul Rușilor, cu suprafață de 0.2 ha.
-
Memorialul Eroilor militari, de află lângă Biserica Sf. Nicolae
Tot în Bilbor se poate pleca pe trasee montane.
|