- Este la aproximativ 3 km de satul Malnaș, reședința comunei Malnaș, județul Covasna
- Unitate geografica depresiune
- Altitudine: 565 m
Stațiunea balneoclimaterică Malnaș-Băi se află la aproximativ 3 km de satul Malnaș, reședința comunei Malnaș, județul Covasna…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: mai – septembrie
Malnaş-Băi este situata pe malul drept al râului Olt, într-o frumoasă depresiune de la poalele Munţilor Bodoc și Baraolt, la o altitudine de 565 metri și la 22 de km distanță de Sfântul Gheorghe, de-a lungul DN12.
Stațiunea are un climat specific depresionar cu veri moderate termic și cu ierni reci iar temperatura medie anuală este de 7 grade Celsius. Este deschisă din mai până în septembrie, fiind o stațiune sezoniera.
Pe lângă climatul favorabil, printre factorii naturali de cură se numără apele minerale carbogazoase, sodice, calcice, magneziene, bicarbonate, în majoritate hipotone, mofete și climat de crutare.
La Malnaș – Băi se tratează în special afecțiunile tubului digestiv (colite, gastrite, constipații cronice, ulcere gastrice și duodenale) și ale glandelor anexe, afecțiunile hepatobiliare (pancreatită cronică, dischinezie biliară, colecistite, hepatită cronică) și bolile de nutriție și metabolice. De asemenea se pot trata afecțiunile cardiovasculare, ginecologice, boli respiratorii și nevroza astenică. Se pot face cure interne sau extene.
Printre instalațiile de tratament din stațiune se numără: instalații pentru băi calde cu apa minerală, instalații pentru mofete, buvete pentru cură internă cu ape minerale, bazin cu apă minerală în aer liber, băi galvanice, aerosoli, biciclete ergonomice.
Formarea stațiunii a început în anul 1759, iar din 1800 se cunosc bazine libere. Stațiunea a început să se dezvolte în perioada când era administrată de familia Semsey. Este atestată documentar pentru prima dată ăn 1913 sub denumirea de Malnasfurdos. Renumele ei în trecut a fost pentru izvoarele de apă minerală și emanațiile de gaze mofetice, fiind vizitată de multe personalități ale vremii care au urmat cure de tratament aici. După Revoluție a fost lăsată în paragina iar în prezent autoritățile încearca revigorarea turismului în stațiune.
Îmbutelierea apei aici se face încă din 1904. Cel mai renumit izvor din zonă este Izvorul Maria cu apa carbogazoasă cu iod, fier si natriu care este îmbuteliat sub numele de Perla Covasnei.
Puțini știu că pe teritoriul satului Malnaş s-au descoperit vestigii din epoca de bronz şi de fier si obiecte de ceramică din era neoliticului. Pe platoul Herecz se găsesc ruinele cetăţii medievale cu același nume. Drumul roman orientat spre depresiunea Ciucului a urmat cursul râului Olt. Aproape de satul Malnaş, pe teritoriul actualului sat Olteni, a existat o un castrum roman.
In afara de procedurile medicale, turiștii pot merge la clubul cu sala de jocuri, la biblioteca. Aici există un teren de volei și un strand. Mai pot face plimbări în împrejurimile stațiunii sau pot merge la pescuit.
Se pot face excursii către Olteni (castel cu fresce), orașul Sfântu Gheorghe, Bixad, Baile Tușnad, Balvanyos, Baraolt, Ozunca-Bai (pastravarie), Biborteni etc.