De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al naturii, ce ascunde roci sedimentare constituente, formate în urmă cu zece milioane de ani!
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Ştefan cel Mare, judeţ Neamţ
- Rezervaţie naturală geologică şi peisagistică
- Altitudine: 612 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare

- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, de preferat vara
Stânca Şerbeşti se află pe teritoriul administrativ al comunei Ştefan cel Mare, la contactul dintre Podişul Moldovei şi Subcarpaţi. În anul 1972 a fost declarată arie protejată de interes naţional ce se încadrează în categoria III IUCN.
Este situată la o altitudine de 612 m, dominând Depresiunea Cracăului, ceea ce face să ofere o panoramă asupra zonei, precum şi posibilitatea unei drumeţii uşoare şi scurte pe stâncă, însă de preferat, vara.
Ce face ca această stâncâ să fie de mare valoare, sunt bancurile de gresii dure redresate la aproximativ 70 grade, marnele şi conglomeratele de vârstă sarmaţiană care o constituie, acestea formându-se în urmă cu 10 milioane de ani.
Stânca Şerbeşti privită de la distanţă pare a fi chipul unui om uriaş culcat, acest fenoment fiind explicat de poziţia straturilor de roci care compun stânca Şerbeşti, precum şi de duritatea lor, fapt ce a făcut ca eroziunea să fie mai înceată.
Stânca Şerbeşti este o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică, pe a cărei suprafaţă de 6 ha, se găsesc resturi de scoici fosile şi de melci marini fosili din specii precum Mactra vitaliana, cardium fittoni, hydrobia fraenfeldi, donax dentiger şi multe altele. Mai mult, se găsesc şi impresiuni de pe două tipuri de frunze de stejar, Quercus elaena şi Quercus fraenfeldi.
În rezervaţie sunt interzise activităţi precum exploatarea rocilor, păşunatul animalelor, amenajarea de drumuri şi poteci, distrugerea elementelor florei şi faunei, camparea, aprinderea focului pentru grătar, abandonarea deşeurilor, căţărarea pe stâncă sau practicarea de sporturi extreme.
Rezervaţia Stânca Şerbeşti se află la aproximativ 17 km ENE de Piatra Neamţ, iar pentru a ajunge acolo se iese din oraş pe Calea Romanului. Se merge până în satul Girov, iar la ieşire se face stânga spre Ştefan cel Mare-Războieni-Hanu Ancuţei, de unde pe partera dreaptă se poate vedea Stânca Şerbeşti. De aici există indicator spre obiectiv.
Date de contact: pe teritoriul administrativ al comunei Ştefan cel Mare, judeţ Neamţ. |