De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al naturii, pe care stă impunătoare Cetatea Rupea!
- Este în Rupea, Județ Braşov
- Rezervaţie naturală de tip geologic
- Suprafaţă: 9 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Stânca bazaltică de la Rupea se află pe teritoriul administrativ al oraşului Rupea, în apropiere de drumul naţional DN 13, care leagă Braşovul de Sighişoara şi se întinde pe o suprafaţă de 9 ha. Este poziţionată în extremitatea de est a Podişului Hârtimbaciului şi reprezintă o rezervaţie naturală de tip geologic, fiind declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000.
Stânca bazaltică reprezintă un relief colinar rezidual care s-a format pe formaţiuni bazaltice compacte ale Podişului Hârtimbaciului şi dat fiindu-i natura sa şi localizarea geografică, aici s-a ridicat Cetatea Rupea, ale cărei origini se pierd în negura vremurilor, cândva în perioada paleolitică (5.500-3.500 î.H.). Şi denumirea localităţii Rupea provine din cuvântul latin „rupes”, care înseamnă „cond de stâncă”.
Cetatea are formă de cochilie de melc şi prezintă trei nivele: cetatea de sus, cetatea de mijloc şi cetatea de jos. Cetatea de sus este cea mai veche, fiind ridicată pe ruinele unei cetăţi dacice numită Ramidava. Cetatea de mijloc a fost ridicată în sec. al XV-lea, iar cetatea de jos în sec. al XVIII-lea. Cetatea Rupea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Braşov.
Începând cu 15 iunie 2014, Cetatea Rupea şi-a redechis din porţile turiştilor, fiind într-un proces complex de renovare care a durat trei ani şi care a vizat zidurile, turnurile interioare, curtea cetăţii, precum şi drumurile de acces.
Date de contact: Strada Cetăţii 129, Rupea, judeţ Braşov. |